Resuming podcast

22 de Gener de 2024 a les 12:48

Important disminució en captures de porcs senglars a Collserola

Compartir
  • El president de la Societat de Caçadors de Sant Just analitza la temporada de caça i la regulació de la fauna a Collserola.

  • La densitat de captures baixa de 17 a 7 porcs per hectàrea quadrada.

Àngel Obiols en una de les batudes per Collserola.

Àngel Obiols, president de la Societat de Caçadors de Sant Just i delegat per Collserola de la Federació Catalana de Caça, ha parlat sobre les activitats de caça i gestió de fauna a Collserola en una entrevista a Ràdio Desvern. La temporada de caça, que s'estén d'octubre a febrer, ha vist una disminució notable en el nombre de porcs capturats aquest any, amb una densitat que ha passat de 17 a 7 porcs de mitjana per hectàrea quadrada. Obiols atribueix aquesta baixada a les captures rècord de l'any passat i a l'impacte de la sequera en la reproducció i supervivència dels porcs salvatges.

El president destaca que la caça a Collserola es fa d'acord amb un pla tècnic regulat per la Generalitat, garantint que la caça es faci de manera controlada i respectuosa amb l'entorn. Aquesta regulació permet la col·laboració entre els diferents municipis que limiten amb Collserola, oferint un enfocament unificat en la gestió de la fauna.

Obiols també ha parlat sobre els diferents mètodes utilitzats per la caça, inclosos aguait nocturn, batudes i trampes, cadascun adaptat a les necessitats específiques i les condicions del parc natural de Collserola. A més, destaca la col·laboració amb entitats locals dedicades a la protecció dels animals per millorar les tècniques de caça i reduir el risc per als gossos que participen en les batudes.

Obiols també fa èmfasi en l'important paper de la caça com a eina de gestió de fauna, no només per controlar les poblacions de porcs, sinó també per reduir els impactes negatius que aquests animals poden tenir en l'ecosistema i en la seguretat dels residents locals. Esmenta que, contràriament a la creença popular, la caça és una activitat altament regulada i realitzada per voluntaris dedicats a mantenir un equilibri ecològic.

Malgrat la controvèrsia que envolta sovint la caça, el president observa una creixent comprensió i acceptació d'aquesta pràctica entre els usuaris de Collserola. Obiols ha comentat que aquest canvi d'actitud es deu, en part, a què la població cada cop està més informada sobre aquest tema, coneixent el procediment i la necessitat d’aquesta feina. 

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast:

La Societat de Caçadors de Sant Just en una de les seves últimes batudes.