Resuming podcast

13 de Octubre de 2023 a les 12:32

Iona Palau explora la connexió entre l'art, l'entorn i el cos a la seva exposició ‘40º’ al Museu Terracotta

Compartir

L’artista santjustenca uneix investigació material i experiència personal, exposant peces que parlen tant de la seva relació amb l’escoliosi com de la riquesa i complexitat de l’argila local i el fang vermell de Catalunya. 

Iona Palau en l'entrevista a Ràdio Desvern.

L'artista plàstica santjustenca Iona Palau presentarà la seva investigació i exploració artística d’argila i fang vermell en la seva nova exposició '40º', que serà inaugurada el pròxim 20 d’octubre al Museu Terracotta de la Bisbal d’Empordà, un dels espais més prestigiosos dedicats a la ceràmica a Catalunya. Avui l’hem tingut a Ràdio Desvern, per parlar sobre la seva trajectòria i com ha acabat exposant a la Bisbal, bressol de la ceràmica a Catalunya. 

L'exposició porta el nom de ‘40º’, en referència als graus de curvatura de l'esquena de l'artista deguts a la seva escoliosi. Palau ha explicat que va començar a experimentar amb el fang vermell, posant-lo a 1.200º al forn i jugant amb les deformacions que causa aquesta temperatura elevada al fang. Un dels càntirs amb el que estava experimentant es va deformar fent la mateixa forma que la seva esquena i, a partir d’aquí, va trobar el seu llenguatge plàstic, fusionant la deformació del fang amb la seva pròpia vivència física i emocional.

Va començar a treballar amb fang vermell, el fang tradicional de Catalunya i l’Estat Espanyol, per tal de reivindicar la terra i aquest material que, tal com ha comentat, sovint és infravalorat en el món de la ceràmica. I, a més, l’artista té el seu camp d’investigació concret, l’argila de Sant Just. Fa temps que experimenta amb el fang santjustenc, seguint la mateixa línia de treballar amb altes temperatures i jugar amb la deformació de les peces, tenint com a inspiració la curvatura de la seva esquena.

A través de la deformació piroplàstica del material, Palau ha creat cilindres i altres formes que, malgrat les seves deformacions, mantenen una bellesa i estabilitat estructural. El treball amb aquestes dues matèries primeres, el fang vermell i l’argila local, no només reflecteix les seves habilitats tècniques i creatives sinó també una íntima connexió amb el seu entorn i la seva pròpia història.

Trajectòria 

El recorregut de Palau va començar amb estudis en antropologia per després derivar cap a la ceràmica. La seva formació i experiències a l'Escola de Ceràmica de la Bisbal de l’Empordà i l'Escola Industrial, juntament amb la seva pràctica i investigació constant, han culminat en una exposició que ofereix no només una mostra del seu art, sinó també de la seva jornada i creixement com a artista.

En el context actual, on la ceràmica gaudeix d'un particular boom i interès, Palau defensa la importància de comprendre i respectar el procés, alhora que s'interroga sobre la tensió existent entre la producció i la creació conscient i reflexiva. A l’exposició, que estarà oberta fins al 14 de gener, els i les visitants tindran l’oportunitat de submergir-se en una obra que no només exposa peces ceràmiques, sinó també l’exploració i descobriment constant de l'artista.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: