Resuming podcast

12 de Febrer de 2025 a les 12:23

‘La clase neurodiversa’: un conte infantil per entendre la diversitat a les aules

Compartir

L’obra del neurocientífic José Ramón Alonso, publicada per Ediciones de Fábula, es presentarà amb tallers i activitats a Sant Just Desvern.

Pilar Súnico en l'entrevista a Ràdio Desvern.

L’editorial Ediciones de Fábula ha publicat ‘La clase neurodiversa’, un conte infantil escrit pel neurocientífic José Ramón Alonso Peña que tracta la neurodiversitat a les aules. El llibre explica, a través del primer dia de classe d’un grup d’infants, com cadascun d’ells percep i comprèn les diferències entre companys amb diverses maneres d’aprendre i relacionar-se. La mestra proposa anomenar l’aula com a "classe neurodiversa" i, a partir d’aquí, sorgeix una reflexió sobre la diversitat cognitiva i la importància de valorar les habilitats de cadascú.

La iniciativa ha estat impulsada per Pilar Súnico, editora i educadora de Sant Just Desvern, qui ha destacat l’interès de l’editorial per publicar llibres infantils amb contingut social. L’objectiu és oferir una eina pedagògica per sensibilitzar infants, famílies i docents sobre la diversitat en l’aprenentatge i trencar amb estereotips. El llibre no només se centra en casos concrets com l’autisme o la dislèxia, sinó que engloba diferents formes d’aprendre i desenvolupar-se dins l’aula.

El projecte compta amb el suport de la neuropsicòloga Lorena Blanco Rojas, qui col·laborarà en la dinamització de tallers pedagògics basats en el conte. Blanco, que és professora i investigadora en neuropsicologia, ajudarà a desenvolupar activitats per explicar el concepte de neurodiversitat a través d’un enfocament científic i pràctic. Els tallers es faran a la Biblioteca Joan Margarit i també es treballa amb l’associació La Tribu per ampliar la difusió a l’àmbit escolar.

Pel que fa a la il·lustració, l’encarregat ha estat Dídac Pla, qui ha donat al conte un estil visual inspirat en l’animació per fer-lo més atractiu per als infants. Súnico ha explicat que el procés creatiu va ser especialment complex, ja que calia trobar l’equilibri entre un relat pedagògic i un conte entretingut i visualment captivador. L’objectiu era evitar un enfocament excessivament teòric i convertir-lo en una història que qualsevol infant pugui gaudir i comprendre.

Per Sant Jordi, Ediciones de Fábula instal·larà una parada a Can Ginestar, on es faran activitats relacionades amb el llibre, com la creació de punts de llibre per a infants. També s’està treballant per portar l’autor, José Ramón Alonso Peña, a Sant Just Desvern per oferir una xerrada sobre neurodiversitat. 

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: