El santjustenc Miquel Molist, catedràtic de prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà demà passat de la importància de l’edat dels metalls per la societat actual i de l’aparició dels pagesos en aquella època. SJN CAPELA
En la primera etapa de l’edat dels metalls, les societats guanyaven en complexitat, la qual cosa es traduïa en una sèrie de canvis. Els ha explicat al JUST A LA FUSTA Miquel Molist.
Miquel Molist.
De fet, aquest és el moment final del que coneixem com a prehistòria.
El primer metall que hi arriba és el coure, que s’utilitza per fer petits objectes. Després, sorgeix el bronze i, molt més tard, el ferro, que és quan s’acaba aquesta primera edat de ferro.
A Catalunya, tenim exemples molt clars dels assentaments de les societats d’aquella època. Sentim, de nou, Miquel Molist.
Miquel Molist.
Aquestes concentracions se situaven, per exemple, a les planes lleidatanes i al Vallès. A Sant Just, fins i tot, també hi ha senyals de la primera edat dels metalls.
Miquel Molist.
Des de fa uns 20 anys, els investigadors estan donant molta importància a aquest període històric, la qual cosa està fent que, mica en mica, es vagin descobrint més dades de l’edat dels metalls. La conferència “Els pagesos consolidats: primera edat dels metalls”. a càrrec del catedràtic de prehistòria de la Universitat Autònoma Miquel Molist serà divendres a les 8 del vespre al local de la SEAS, a l’Ateneu.
A més a més, diumenge, l’entitat organitza una excursió als dòlmens d’Espolla, a l’Alt Empordà, per aprofundir sobre el tema. Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a l’adreça
[email protected].