Avui divendres, al vespre, l’entitat ha organitzat una conferència que porta per títol, precisament, “La defensa de costes i els combats de Vespella de Gaià”. Àngel Archilla serà el ponent i repassarà amb les persones assistents com la Generalitat va intentar defensar la costa catalana, sobretot la tarragonina, davant d’una possible invasió dels nacionals des de Mallorca. Àngel Archilla ho explica.
Àngel Archilla.
Amb aquesta defensa, Catalunya s’intentava protegir dels que es consideraven amos i senyors del mar aleshores, els creuers del bàndol nacional Canarias i Baleares. Archilla comentarà, també, diferents episodis del principi de la Guerra Civil, com el bombardeig de la badia de Roses.
D’altra banda, la conferència també tractarà un conflicte del final de la Guerra: els combats del municipi tarragoní de Vespella de Gaià. Després de la caiguda dels republicans a Tarragona, al gener de 1939, es van intentar reorganitzar les tropes entorn al riu Gaià, per tal de fer front al bàndol nacional, que volia ocupar Barcelona. Tornem a escoltar Àngel Archilla explicant la intenció d’aquesta reordenació.
Àngel Archilla.
El final de la Guerra el coneixem tots i totes, però per conèixer com es conserven avui dia les fortificacions de la zona de Tarragona, diumenge, la SEAS ha organitzat una excursió d’un dia a Torredembarra, Vespella, Tamarit i Altafulla, al Tarragonès. Les places per assistir-hi, però, ja s’han cobert. Ángel Archilla detalla què veuran les persones que hi participin d’aquesta sortida.
Àngel Archilla.
Així, doncs, la història de Catalunya durant la Guerra Civil espanyola serà el tema de les activitats que prepara la SEAS per avui i per diumenge. La conferència, recordem, serà a 2 quarts de 9 del vespre al local de l’entitat, a l’Ateneu, i l’excursió de diumenge començarà a les 7 del matí al Parc del Parador.