Resuming podcast

24 de Maig de 2022 a les 12:31

La Mostra de CineBaix porta aquesta setmana a les sales les pel·lícules més premiades i rellevants del cinema africà

Compartir

Torna la Mostra del Cinebaix amb l’edició del Cinema Africà, un total de 14 pel·lícules (9 inèdites a Catalunya i 2 preestrenes al nostre país) i 7 curtmetratges, d’11 països diferents, que retraten la gran diversitat cultural del continent africà.

Del 26 de maig al 5 de juny podrem gaudir d’històries que arriben de diferents territoris africans: Senegal, Txad, Malawi, Ghana, Uganda, República Democràtica del Congo…

Hem tingut a Ràdio Desvern al president del CineBaix, el Xavier Bachs, que ens ha explicat que volen recuperar al màxim la presencialitat del festival, un format que s’havien obligat a hibridar i transformar a causa de la pandèmia.

La Mostra de CineBaix ofereix, un any més, una selecció de pel·lícules que provenen del continent amb més dificultats per produir cinema. Amb molt d’esforç, però, un grup reduït de cineastes demostren passió pel setè art.

Bachs feia referència a que la presència a les cartelleres de pel·lícules produïdes a Àfrica és inexistent, converint-lo en un cinema invisible i oblidat. D’aquí que des del CInebaix es faci un esforç per recollir i programar per posar a la disposició del públic pel·lícules de molta qualitat. Entre d’elles, hi ha pel·lícules seleccionades als Oscar i d’altres amb un gran recorregut per festivals.

El Festival l’obrirà Mali Twist, de Robert Guédiguian, vista al Festival de Valladolid 2021 i que fins a l’agost no arribarà als cinemes comercials. Ambientada a la Mali postcolonial dels anys 60, es tracta d’una història d’amor romàntica en l’eterna lluita entre els ideals revolucionaris i les tradicions conservadores.

Una de les estrenes més interessants de l’edició d’enguany és Lingui. Lazos sagrados, film procedent del Txad que va competir per la prestigiosa Palma d’Or a Canes l’any passat. La cinta -que encara no s’ha estrenat a les sales comercials del nostre país­- és un drama social sobre una mare que posa en perill la seva vida quan s’assabenta que la seva filla de 15 anys està embarassada i vol avortar.

Un altre títol interessant és la gran guanyadora dels African Movie Academy Awards (els Òscar del cinema africà): La mujer del enterrador, retrat d'una parella africana que haurà d'enfrontar-se a un problema de salut. El protagonista, Omar Abdi, va guanyar el premi a millor actor als premis del cinema africà, i diversos guardons a diferents festivals d’arreu del món.

Des de Malawi arriba Fatsani – Tale of Survival, una pel·lícula de Gift Sukez Sukali presentada als Oscar des d’aquell país, sobre una noia que lluita contra la pobresa i la corrupció.

També hi haurà una doble sessió d’un prestigiós cineasta de documentals, el controvertit belga Thierry Michel. D’una banda, s’estrenarà L'empire du silence, que explica amb profunditat dos assassinats que van passar el març de 2017 a la República Democràtica del Congo i que van sacsejar la societat del país. SJN CAPELA

Posteriorment, s’estrenarà L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate, una pel·lícula més optimista on es parla del doctor Mukwege, nominat al Premi Nobel de la Pau pel seu compromís contra la violència sexual perpetrada contra les dones. 

I encara es podrà veure un altre documental d’un to notablement diferent: Once upon a time in Uganda, un homenatge a les pel·lícules de sèrie Z.

Els seguidors del cinema de gènere podran veure una trepidant pel·lícula portada del Senegal titulada Saloum, sobre uns mercenaris que, fugint del perill, arriben a aquesta regió mística on hauran d’enfrontar-se a poders més grans del que ningú es pot imaginar.

Bachs ha assenyalat que són molt moderats i prudents pel que fa a l’expectativa de la presència de públic. Ho han vist en les últimes tres i quatre setmanes amb una baixada espectacular de l’afluència de l’assistència a les sales de cinema. Un fet que no ha passat només al Cinebaix sinó a tot el territori. Ha volgut fer referència també a que la calor també fa efecte a la presència a les sales, utilitzant la metàfora de que ‘la bicicleta és per l’estiu, i el cinema per l’hivern’. Aquesta vegada però, la davallada ha estat més pronunciada com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia.

Es comptarà però, amb una nova edició del Festival de cinema africà amb molta varietat. I també amb molta il·lusió per part dels organitzadors i organitzadores de poder retrobar-se presencialment a CineBaix i compartir bon cinema gens habitual a les cartelleres.