Resuming podcast

26 de Gener de 2022 a les 12:31

La pel·lícula 'Last film show', l'homenatge al cinema de Pan Nalin, inaugura demà el Festival de Cinema Asiàtic del CineBaix 2022

Compartir

El Festival de Cinema Asiàtic de La Mostra de CineBaix celebra una nova edició amb un total de 23 pel·lícules de 8 països diferents, de les quals 4 són estrenes a Catalunya.

Una vegada més la Mostra de CineBaix dona l’oportunitat de veure un cinema que no sol tenir presència a les sales, pel·lícules amb poc recorregut que tenen una vida més llarga gràcies, en part, als festivals que l’Associació CineBaix organitza dins La Mostra.

Hem tingut a Ràdio Desvern a Xavier Bachs, president del Cinebaix, qui ha explicat que la Mostra va començar ja fa 16 anys amb el Festival de la Mediterrània i el Llevant. Desde fa cinc anys, han decidit afegir també els festivals d’Àfrica, Llatinoamèrica i Àsia.

El Festival de cinema asiàtic vol ser un acostament al continent més gran del món, on hi ha gran varietat de cultures i, per tant, d’històries, pensaments i tradicions. Del 27 al 31 de gener es podran veure 12 pel·lícules de 8 països com Kirguizistan, Índia, Iran, la Xina, Corea del Sud, o Japó. També compten amb dues pel·lícules produïdes a Europa però que tracten temes del continent asiàtic.

El Festival l’obrirà ‘Last film show’, de Pan Nalin, guardonada amb l’Espiga d’Or a la Seminci de Valladolid 2021 i que encara no s’ha pogut veure a les sales comercials. Com Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988), és un homenatge al cinema, aquesta vegada des de l’Índia.

Fotograma d' 'Un Segundo', de Zhang Yimou

També molt relacionada amb el concepte de “metacinema” (cinema dins del cinema), podrem veure ‘Un segundo’, del reconegut director xinès Zhang Yimou, que va ser la pel·lícula inaugural del Festival de Sant Sebastià 2021. Emmarcada en la Revolució Cultural xinesa, un convicte fuig d’un camp de treball per trobar la pel·lícula on surt la seva filla, però no ho tindrà fàcil per fer-se amb la cinta.

En aquesta edició també hi ha tres títols més que encara no s’han estrenat a les sales comercials. Una és ‘El perdón’ (Iran), de Maryam Moghadam i Behtash Sanaeeha, premiada a la Seminci i amb una exitosa presentació al Festival de Berlín. La segona, ‘Un héroe’ (Iran), d’Asghar Farhadi, que a més de sonar com a millor pel·lícula de parla no anglesa als Oscar, ha estat nominada als Globus d’Or i ha estat present al Festival de Canes, a la Seminci i a altres festivals reconeguts; explica la història carcerària d’en Rahim, que té un deute que no ha pogut resoldre. I la tercera, ‘Drive my car’ (Japó), de Ryûsuke Hamaguchi, candidata als Oscar, obra mestra del Festival de Canes 2021 i amb molts premis a l’esquena, narra la història d’un dramaturg que troba en la seva xofer un confident amb qui obrir-se personalment.

Del famós director de terror asiàtic Kiyoshi Kurosawa, podrem veure ‘La mujer del espía’, premi al millor director al Festival de Venècia. Una dona espia un espia, el seu propi marit, sense saber-ho; un thriller brillant i melancòlic.

 Fotograma de ‘Running to the sky’, de Mirlan Abdykalykov

Gràcies a la col·laboració de l’Asian Film Festival, organitzat per Casa Àsia, es podran veure una sèrie de rara avis del cinema asiàtic que, de manera excepcional, arriben per donar a conèixer realitats com la del Kirguizistan, amb ‘Running to the sky’, de Mirlan Abdykalykov, la història d’un nen amb un pare problemàtic que participa en una carrera que li canviarà la vida. El documental ‘My childhood, my country’, de Phil Grabsky i Shoaib Sharifi, mostra 20 anys de la vida de Mir Hussain, a l’estil de Boyhood (Richard Linklater, 2014), però situat a l’Afganistan i amb una realitat totalment diferent. 

També hi ha pel·lícules premiades com ‘The great indian kitchen’, de Jeo Baby, una comèdia dramàtica sobre una dona índia que lluita contra la imposició del seu paper com a esposa submissa; ‘The Badger’, de Kazem Mollaie, que arriba de l’Iran i narra la història d’una mare que lluita per trobar el seu fill segrestat; ‘Around the table’, de Sôshi Masumoto, retrat d’una família japonesa, i ‘Unboxing girl’, de Soo-jung Kim, una directora sud-coreana que, en clau romàntica, posa sobre la taula la greu situació de desigualtat de gènere que es viu en el terreny professional a Corea.

Fotograma de ‘Dersu Uzala’ (El cazador), d’Akira Kurosawa

La setmana posterior al Festival, CineBaix oferirà dues pel·lícules històriques, dues joies del cinema asiàtic. D’una banda, ‘Dersu Uzala’ (El cazador), d’Akira Kurosawa, un clàssic cinematogràfic. I de l’altra, ‘Charulata. La esposa solitaria’, de Satyajit Ray, Os de Plata al Festival de Berlín el 1965. 

De l’1 al 14 de febrer, el Festival de cinema asiàtic continuarà a la Sala7.CineBaix.Virtual, amb vuit pel·lícules, retrospectives d’Asghar Farhadi, director d’Un héroe; de Yimou Zhang, director d’Un segundo, i de Pan Nalin, director de Last film show.

Fotograma de 'Last film show' de Pan Nalin

A més de les projeccions, el Festival de cinema asiàtic inclou tres xerrades. La primera sobre l’Afganistan, a càrrec d’Agus Morales, periodista i director de la Revista 5W. La segona sobre l’Iran, a càrrec de Lluís Miquel Hurtado, col·laborador habitual d'El Mundo i Cadena SER des del Pròxim Orient. I la tercera sobre la situació a Birmània un any després del cop d’estat militar, a càrrec de l’activista Roser Giner.

De moments doncs, podeu assistir a la inauguració d’aquesta Mostra demà a les 19:30h amb ‘Last Film Show’ del director Pan Nalin. La pel·lícula segueix un nen de deu anys de l'Índia. El protagonista viu amb el seu pare, que és un humil venedor de te en un recòndit poble hindú. Inesperadament, un dia el nen inicia un viatge de descobriment del món en 35 mm amb l'ajuda d'un amic que és projeccionista de pel·lícules.