21 de Maig de 2021 a les 13:31
Totes les activitats presencials estaran adaptades a les mesures preventives vigents, amb aforament limitat i inscripcions in situ. No es requereix cita prèvia.
L'AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i les platges metropolitans a participar de les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d'éssers vius, que s'elaboraran a partir de les observacions que es facin.
Es farà un recompte dels exemplars observats i el nombre d’espècies diferents compatibilitzats, i finalment es tindrà un mostreig de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans.
Ens ho explicava a Ràdio Desvern Núria Machuca, del Servei de Promoció i Conservació de l’Espai Públic.
En aquesta ocasió estan previstes activitats diverses com gimcanes per trobar tota mena d'organismes o per fer revisió de caixes niu.
Ha explicat que actualment hi ha 39 Jucatecambientals repartides entre els parcs i les platges metropolitans.
Fotografia: AMB, Bioblitz 2018
Els cens de biodiversitat doncs, es podran fer en aquestes Jugatecambientals amb l’ajuda dels educadors i educadores que guiaran als participants.
Paral·lelament, també es convida tota la ciutadania a penjar fotografies a les xarxes socials d'espècies de flora i fauna que s'observin, ja sigui en la participació de les activitats com en els moments de gaudi i lleure als parcs i a les platges metropolitans al llarg de tot el cap de setmana.
Per saber quins són, es pot consultar la pàgina web de Parcs i Platges a amb.cat .
A Sant Just tenim el parc del Mil·lenari, on hi haurà educadors i educadores, i especialistes en fauna i flora que acompanyaran els assistents a la recerca d’organismes. Aquesta activitat es durà a terme el dissabte d’11’30h a 13’30h. En el mateix horari però diumenge, es farà la mateixa activitat al parc de Torreblanca.
Fotografia: AMB, Bioblitz 2018
Els santjustencs i santjustenques que no els vagi bé aquest horari, poden participar-hi de manera independent anant a qualsevol d’aquest dos parcs de Sant Just a l’hora que els vagi millor.
Els participants han de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o Instagram, etiquetar el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir les etiquetes #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana i indicar en quin parc o platja s'ha fet l'observació en qüestió i el nom de l'espècie, si es coneix. En el cas d'Instagram, qui disposi d'un perfil tancat cal que enviï una captura de pantalla de l'observació per missatge privat al xat del perfil @parcsplatgesAMB.
A mesura que els participants vagin publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l'AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l'espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l'espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l'organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives.
L’any passat, el 3r Bioblitz Metropolità, celebrat el 17 de maig del 2020, es va realitzar exclusivament en format virtual a causa de les restriccions marcades per la pandèmia. Es van rebre gairebé unes 600 observacions que mostraven 220 espècies de flora i fauna diferents.
El dia 23 de maig és el dia mundial de la biodiversitat, i en marc d’aquesta celebració, volen posar de rellevància la biodiversitat de les nostres ciutats. Volen posar de manifest que la fauna i flora diversa de les nostres ciutats són unes grans aliades. Últimament amb la pandèmia, s’han publicat molts estudis de la relació d’una bona conservació de la biodiversitat amb el control de les pandèmies, ja que la pròpia natura regula els organismes patògens.
Cada vegada hi ha més activitats per apropar aquests valors dels ecosistemes naturals als ciutadans i ciutadanes. Machuca assenyalava que encara queda molta feina per fer, i que des de l’AMB s’ha dut a terme el Pla de Millora de la Biodiversitat, on es contemplen totes les accions que es duen a terme a parcs i platges.
Unes accions acompanyades a uns programes educatius que apropen als ciutadans i ciutadanes aquests nous conceptes i valors.
Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l'AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.
Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d'exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l'AMB a través del Visor de fauna.
Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.