28 de Març de 2025 a les 12:29
Silvana Vogt en l'entrevista a Ràdio Desvern.
Silvana Vogt, escriptora, llibretera i resident a Sant Just Desvern, ha estat seleccionada per participar en la Residència Literària Finestres el pròxim octubre. La iniciativa, impulsada per la Fundació Finestres, ha triat tretze projectes d’entre 273 propostes. Vogt hi participarà amb un projecte de ficció ambientat en la Mesopotàmia argentina, amb una forta presència del paisatge i la natura, elements que contrastarà amb l’entorn de la residència, a la Costa Brava. La selecció li permetrà dedicar un mes exclusivament a l’escriptura, allunyada de les tasques diàries i amb convivència literària amb altres creadors.
Durant l’entrevista, Vogt ha explicat que no pretenia presentar-se inicialment a la residència, però que la confiança en el projecte, la recent publicació del seu nou llibre ‘El Fino Arte de Crear Monstruos’ i la necessitat de temps per escriure la van empènyer a fer-ho. La seva obra en curs, tot i no estar completament escrita, compta amb una base sòlida i una direcció clara. L’autora confia que el mes d’octubre servirà per enllestir-ne el primer esborrany.
Vogt també ha parlat del procés de creació d’’El Fino Arte de Crear Monstruos’, una novel·la en castellà que ha trigat disset anys a completar. L’obra es va veure interrompuda per la redacció d’un primer llibre en català, ‘La mecànica de l’aigua’, i pel projecte de la llibreria Cal Llibreter, que gestiona des de 2016. El nou llibre, escrit en la seva llengua materna i amb una forta oralitat, s’inspira directament en la seva infantesa al poble argentí de Morteros, escenari de catàstrofes com tornados i inundacions, reinterpretades amb humor i imaginació infantil.
L’autora ha destacat les diferències entre escriure en català i en castellà: mentre que en castellà afirma entrar en una mena de “trance” narratiu, en català el procés és més lent i meticulós, proper al treball poètic per la tria precisa del vocabulari. Aquest contrast de llengües es trasllada també a la forma i al ritme dels seus textos.
Finalment, Vogt ha relatat com va anar la presentació del llibre a l’Ateneu de Sant Just, on va estar acompanyada per l’escriptor Eduard Márquez. Ha expressat la seva satisfacció per l’acceptació de la seva obra en clubs de lectura catalans, malgrat el caràcter hiperbòlic i fantàstic del llibre. Amb la mirada posada a Sant Jordi i la residència a l’octubre, l’autora es prepara per continuar consolidant la seva trajectòria literària.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: