23 de Febrer de 2017 a les 16:56
Entre 200 i 300 euros de mitjana al mes es podien haver estalviat les persones afectades per les clàusules sòl. Així ho diu Àlex Daudén, coordinador a Catalunya de l’associació AICEC-ADICAE, que la setmana que ve conduirà una xerrada informativa sobre aquestes clàusules a Can Ginestar.
Les clàusules sòl són unes clàusules de limitació a la variabilitat del tipus d’interès de les hipoteques, és a dir, un límit mínim a l’interès a aplicar a la quota tot i que aquest tipus d’interès baixi. D’aquesta manera, les entitats bancàries s’asseguren de percebre un mínim cada mes d’aquestes hipoteques. Àlex Daudén ha donat més detalls al ‘Justa la Fusta’.
Són unes clàusules abusives que, segons Daudén, podien arribar a suposar entre 200 i 300 euros de mitjana mensual a les famílies amb hipoteques que incloguessin les clàusules sòl. Sentim Àlex Daudén.
Segons Àlex Daudén, són unes clàusules abusives, sobretot, per la manca de transparència dels bancs i les entitats financeres a l’hora d’informar-ne i de fer entendre als clients de què es tractaven i què els suposarien.
Ara, el Tribunal Suprem exigeix la devolució retroactiva de les clàusules sòl, és a dir, reclama el retorn de les quantitats pagades de més per l’aplicació d’aquestes clàusules.
Per informar als santjustencs i santjustenques sobre les clàusules sòl i per assessorar-los sobre com fer les reclamacions si les seves hipoteques estan afectades, l’Associació de Veïns ha organitzat una conferència la setmana que ve. Serà amb Àlex Daudén, d’AICEC-ADICAE, i amb Maria Isabel Ferreres, advocada del Col•legi d’Advocats de Sant Feliu, i tots dos explicaran com saber si una hipoteca està afectada per una clàusula sòl i, si és el cas, sobre el procediment extrajudicial de reclamació que poden seguir. La conferència serà dimarts, 28 de febrer, a les 18.30h, a la sala Isidor Cònsul de Can Ginestar.
I d’altra banda, l’ajuntament també posa a disposició de la ciutadania i dels afectats un servei d’assessorament gratuït a través de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). En aquest sentit, el regidor de Comerç i Consum, Ferran Tost, explicava al ple de febrer que unes 25 persones havien sol•licitat aquest servei d’assessorament. S’ha de sol•licitar cita prèvia a través de l’aplicació mòbil santjustcat, o del telèfon gratuït 900 10 26 58.