22 de Maig de 2025 a les 9:47
Davant la previsió d’un estiu amb onades de calor més intenses i freqüents, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ampliarà aquest 2025 la seva xarxa de refugis climàtics fins a 244 espais, un 31 % més que l’any passat. Aquests refugis inclouen equipaments municipals, parcs i piscines públiques que ofereixen confort tèrmic a la població durant els mesos més calorosos. Amb aquesta ampliació, la xarxa cobreix el 80,5 % de la població dels municipis participants i el 82,5 % de la població considerada vulnerable, com gent gran, infants, dones embarassades i persones amb malalties cròniques.
Els espais estaran actius de l’1 de juny al 30 de setembre i inclouran, a més, activitats educatives i tallers informatius adreçats a la ciutadania, especialment a col·lectius vulnerables, gràcies a la col·laboració amb el Servei Local de Teleassistència i el programa Compartim un Futur. La recuperació del reg als parcs després de la fase més crítica de la sequera permet reincorporar espais verds amb presència d’aigua com a refugis naturals. Aquests espais tenen una funció preventiva clau davant l’increment de nits tropicals i tòrrides i les projeccions de fins a quatre onades de calor anuals, segons els estudis climàtics recents de l’AMB.
Aquestes actuacions s’insereixen dins d’una estratègia climàtica metropolitana més àmplia, que inclou plans locals d’adaptació, mobilitat sostenible, eficiència energètica, gestió de residus i aigua, rehabilitació d’habitatges i projectes europeus com ICARIA. El conseller delegat d’Acció Climàtica, Guille López, recorda que “no tothom pot pagar-se unes vacances o tenir aire condicionat”, i que els refugis climàtics s’han de considerar “un servei bàsic per a la ciutadania”. La informació sobre la localització i horaris dels refugis es pot consultar al web de l’AMB.