24 de Febrer de 2021 a les 13:43
L’ONG amb seu a Sant Just, Acció Solidària i Logística no descansa, i malgrat la Covid continua treballant en nombrosos projectes que se centren en dues línies, una de cooperació al desenvolupament, i també realitzen intervencions d’urgència en emergències.
Aquests projectes tenen l’objectiu de proporcionar suport tècnic, formatiu i logístic a organitzacions, comunitats o iniciatives que treballin per a la justícia global, especialment en països en vies de desenvolupament.
Fotografia: Acció Solidària i Logística
L’organització, nascuda el 1999, se centra en tres eixos bàsics que per ells contribueixen de manera decisiva en el benestar d’una comunitat: la sanitat, l’educació i la seguretat.
La majoria de projectes s’han dut a terme a la província de Cortés, Hondures, on es va començar a treballar en un inici, i on després d’anys de treball conjunt amb la població local s’ha aconseguit una vinculació que permet la continuïtat de tots els seus projectes.
També disposen de projectes a Senegal, Nepal i actualment també estan treballant als balcans, en assistència a les persones en trànsit a les fronteres d’Europa des de Bòsnia.
Ens ho explicaven avui a Ràdio Desvern, la Bet i la Maria, responsables de l’Àrea de Comunicació d’Acció Solidària i Logística.
L’objectiu d’aquests projectes que estan en desenvolupament, és que tinguin continuïtat en el temps. Per això, primer s’identifica molt bé la necessitat de la comunitat o població en concret a partir d’expatriats locals. A partir d’aquí es desenvolupa el projecte o la iniciativa.
S’hi treballa un temps concret en funció de la dimensió d’aquest, de la dificultat i de la despesa econòmica que necessita. L’objectiu és assentar unes bases i donar unes eines i coneixement que assegurin la sostenibilitat del projecte.
Actualment amb la Covid-19 s’ha perdut el braç de poder enviar voluntaris i voluntàries als projectes. Malgrat això, s’estan intentant reinventar i adaptar a la situació actual.
Aquests voluntaris i voluntàries són majoritàriament socis i sòcies de ASL, i per tant, ja tenen un coneixement bàsic i previ dels projectes que visiten. Actualment, l’organització compte amb uns 260 socis i sòcies.
Per tal de poder desenvolupar aquests projectes són necessaris una sèrie de diners, que provenen bàsicament dels socis i sòcies i també de les subvencions que reben. El Covid ha eliminat la part de presencialitat, ja que s’han suspès els actes i campanyes de sensibilització dels diversos projectes i de l’associació.
Tot i que es prioritzen la fidelització de les donacions mitjançant socis i sòcies, actualment amb el Covid han observat una davallada d’aquests, i per tant han volgut recalcar que qualsevol tipus de donació encara que sigui puntual és molt benvinguda.
Ara mateix, l’associació està centrada en al finalització de les fases dels projectes d’Hondures i Senegal. També tenen iniciats projectes al Nepal, on hauran de veure com avança a causa de les complicacions de la Covid. Per últim han indicat que el seu projecte prioritari ara mateix és la situació dels refugiats a Bòsnia.
Així doncs, els horitzons són bastants limitats però sempre tenen oberta la porta a propostes i projectes que promoguin el desenvolupament sostenible i la cooperació.
Han explicat també que tenen les xarxes socials molt actives, i que es pot seguir el seu perfil a Instagram @acciosolidariailogistica, on s’informarà de totes les activitats i projectes que s’obriran properament.
Podeu recuperar el podcast de l'entrevista completa aquí: