15 de Maig de 2025 a les 12:18
L'Adrian i l'Ona en l'entrevista a Ràdio Desvern.
Els caps de l’Agrupament Escolta i Guia Martin Luther King, Ona i Adrià, han explicat en una entrevista a Ràdio Desvern els detalls de la tercera edició de la Cercavila Cultural, que se celebrarà aquest dissabte 17 de maig a la tarda. Aquesta proposta de cultura popular va néixer com un projecte del mateix agrupament amb l’objectiu de revitalitzar les tradicions catalanes al municipi i implicar-hi infants i joves de manera activa. La principal novetat d’enguany és el canvi d’horari a la tarda per afavorir la participació i enllaçar amb el Casal Fest del Casal de Joves.
El recorregut s’iniciarà a les cinc de la tarda a la plaça Jacint Verdaguer i inclourà diverses actuacions i lluïments al llarg dels carrers Carles Mercader, Bonavista, Badó, Josep Anselm Clavé i Parador. A les sis, a l’esplanada del Casal de Joves, tindrà lloc el lluïment final, amb balls de bastons, sardanes, gegants i altres mostres de cultura popular protagonitzades tant per colles convidades com per infants i joves del cau. L’organització ha convidat les agrupacions dels Geganters de Sant Just, Bandandarà, l’Esbart de Sant Just, els Castellers de Sant Feliu, els Bastoners de Martorell i els Trabucaires d’Esplugues.
Els caps han destacat la implicació de totes les branques del cau en l’organització de la cercavila. Cada grup d’edat assumeix una tasca concreta, com ara ballar bastons, acompanyar gegants o dissenyar coreografies, de manera que els infants esdevenen protagonistes i creadors de l’activitat. També han explicat que el gegant del mateix cau va ser construït pels mateixos infants l’any de la primera edició de la Cercavila i que s’ha consolidat com a element emblemàtic.
Durant l’entrevista, Ona i Adrià han subratllat que la proposta no només busca revitalitzar la cultura popular a Sant Just, sinó també contribuir a l’educació en valors que promou el cau: compromís, responsabilitat, iniciativa, empatia i pensament crític. Segons han explicat, el cau és un espai d’educació no formal que treballa cada dissabte a la tarda i a través de sortides, excursions i campaments anuals.
Els caps han animat especialment els adolescents del municipi a sumar-se a l’agrupament, assenyalant que les places acostumen a omplir-se ràpidament a les branques infantils, però que a les edats més grans hi ha encara disponibilitat. Han destacat que l’experiència al cau aporta eines útils per a la vida com la gestió emocional o la resolució de conflictes i permet crear vincles sòlids i una identitat col·lectiva a través del joc, l’aprenentatge i la convivència.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: