12 de Abril de 2017 a les 17:01
Seran dos variants del Porta a Porta i el sistema de contenidors amb xip. El regidor de Medi Ambient i Gestió de Residus, Lluís Monfort, considera necessari que Sant Just faci un salt en la recollida selectiva, ja que, des de fa anys, les xifres de recollida es troben estancades i a nivells baixos: només se selecciona un 36% de la brossa que es genera a Sant Just. Per això, l’Àrea Metropolitana de Barcelona va organitzar el cap de setmana un viatge a Guipúscoa amb representants municipals de l’àrea per conèixer les experiències d’algunes localitats basques pel que fa a nous models de recollida de residus. Es va constatar que, amb altres sistemes, els municipis havien augmentat considerablement les xifres de recollida selectiva. Un d’aquests sistemes eficients és el sistema dels contenidors amb xip, que restringeix l’accés als contenidors de rebuig a determinats dies a la setmana. I és que, segons Lluís Monfort, un dels objectius és anar contra el contenidor gris. N’ha parlat al ‘Justa la Fusta’.
Lluís Monfort també ha destacat que, cada cop més, s’està encarint el preu d’entrada a abocador o incineradora per tona de rebuig que aporten els municipis, el que comporta una despesa elevada per als consistoris.
Pel que fa al sistema de recollida de contenidors amb xip, el regidor de Gestió de Residus assegura que és molt positiu i que genera bones dades de recollida selectiva, tot i que té alguns inconvenients, com ara que, al ser un sistema electrònic, serà més car canviar-los pels contenidors actuals. Tot i així, Lluís Monfort creu que és un salt menys arriscat que altres sistemes i n’ha destacat els bons resultats.
De tota manera, el consistori vol estudiar tres models de recollida de residus per avaluar-los i determinar si es podrien implantar a Sant Just: són dues variants del Porta a Porta i el sistema dels contenidors amb xip.
Aquests tres models s’estudiaran en base a tres determinants, com són, el rendiment que ofereixen, l’adequació a l’espai públic, i el màxim consens social. Per això, la intenció de l’Ajuntament de Sant Just serà convocar diferents processos participatius oberts a tothom, per tal de decidir quin és el model més adient per al poble.
Per cert que avui Monfort s’ha pronunciat sobre el vídeo que, fa unes setmanes, es va difondre a través de les xarxes socials on es veia treballadors d’un camió de recollida d’escombraries abocant els residus de diferents contenidors d’un polígon de Sant Just en un mateix camió. El regidor de Gestió de Residus ha explicat que la gestió de la recollida de la brossa d’oficines o zones industrials no és competència directa de l’ajuntament però que, tot i això, els tècnics de Medi Ambient del consistori s’hi estan implicant i que es perseguiran les conductes d’aquest tipus.