És un sistema de seguretat que marcarà els béns que són de propietat municipal. D’aquesta manera, objectes com bancs, tapes de claveguera o bancs quedaran marcats amb una solució que només detectaran els raigs ultraviolats i que permetrà recuperar-los si es roben. Tot plegat per evitar sobretot que els delinqüents robin material urbà de ferro i intentin vendre’l. Sant Just és el primer municipi del Baix Llobregat en impulsar aquesta mesura.
L’objectiu de l’Ajuntament és la seguretat i evitar despeses, perquè cada any s’ha de gastar entre 2.000 i 5.000 euros per tornar a col·locar objectes del carrer que desapareixen. Ho ha detallat Víctor Murillo, regidor de via pública, al 'Just a la Fusta'.
Víctor Murillo.
Amb aquesta mesura de marcatge amb esprai o cola, anomenada DNA artificial, els objectes que pertanyen a l’Ajuntament i que estan al carrer quedaran registrats amb un senyal invisible per les persones. Només el detectarà un raig ultraviolat que el relaciona amb un codi identificatiu del seu propietari. Víctor Murillo ha explicat en què consisteix.
Víctor Murillo.
La mesura tindrà un cost aproximat d’entre 5mil i 6mil euros, pel conveni que l’Ajuntament vol signar amb l’empresa que promou el DNA artificial, que està ubicada a Sant Just.
Víctor Murillo.
Aquest sistema de seguretat ja l’han implantat empreses de telefonia, d’electricitat i agricultors, però Sant Just és el primer municipi de la comarca que l’utilitzarà. Es preveu que es comencin a marcar objectes aquest primer trimestre del 2013.
Sobretot, es fixaran objectes dels carrers, que són els que es poden robar amb més facilitat, però també se’n marcaran altres, com ara ordinadors. Des del consistori, també es vol intentar promoure que també es marquin bicicletes personals, que estarien identificades amb el codi dels seus propietaris.