25 de Febrer de 2021 a les 11:00
16 noves instal·lacions fotovoltaiques en coberta (propietat de l'AMB) i 12 noves fotolineres metropolitanes seran una realitat aquest 2021 , amb una potència instal·lada total de 1.314 KWp.
Al municipi de Sant Just, es troben en licitació cobertes solars amb una potència de pic de 53,46 kWp.
Les instal·lacions formen part d'un programa finançat amb fons europeus FEDER, que l'AMB gestiona gràcies al conveni signat amb la Generalitat de Catalunya. Amb una inversió total de prop de 6 M€, es preveu que a finals del 2023 l'AMB tingui una potència de generació instal·lada de 5 MWp.
L'AMB dissenya, des del 2019, plans personalitzats per a cadascun dels municipis metropolitans, que indiquen quin potencial de generació d'energia solar fotovoltaica tenen i com prioritzar les inversions. 17 municipis metropolitans ja disposen d'aquests plans, i a finals del 2021 tots tindran el seu full de ruta de producció.
El projecte s'inscriu en l'actuació "Ajuntaments 100 % renovables", dins del Programa marc d'actuacions en energia i clima (PMEC) de l'AMB, que impulsa la neutralitat d'emissions dels seus ajuntaments amb l'objectiu que tots els consums energètics d'edificis municipals i enllumenats públics siguin 100 % renovables el 2030.
A finals del 2021, l’AMB triplicarà la potència d’instal·lacions fotovoltaiques de propietat.
La xarxa de fotolineres, de les quals aquest 2021 se n’executaran 12 amb un cost aproximat de 0,8 M€, completen les actuacions previstes. L’objectiu del programa és que cada municipi disposi almenys d’una d’aquestes instal·lacions a finals del 2021, que formarà part d’una xarxa metropolitana única d’electrolineres i fotolineres, de gestió integrada.
Actualment, l’AMB té 7 fotolineres en funcionament al territori, i 3 més construïdes a punt d’entrar en servei. Així, a finals d’any, el nombre passarà a ser de 22. Una de les fotolineres en licitació es troba al nostre municipi a Sant Just, prevista al Parking de la Policia Local. Seguirà la tecnologia V2G (Vehicle 2 Grid), un sistema en que l’energia pot ser venuda a la xarxa elèctrica per el conductor d’un vehicle elèctric o híbrid quan aquest estigui connectat en els moments en que no s’utilitzi pel transport. Quan les bateries dels cotxes necessitin ser recarregades, el flux s’invertirà i l’electricitat fluirà de la xarxa al vehicle.
L'execució del projecte FEDER de foment de les energies renovables permetrà a l'AMB disposar, a finals del 2023, de 5 MWp de potència instal·lada, que equivalen al consum de 2.079 llars, a 286 voltes al món en cotxe dièsel en un any o a la plantació anual de 69.000 arbres.
L'AMB impulsa la neutralitat d'emissions dels seus ajuntaments mitjançant el projecte "Ajuntaments 100 % renovables 2030", amb l'objectiu que la totalitat dels consums energètics d'edificis municipals i enllumenat públics siguin 100 % renovables.
Per aconseguir-ho caldrà instal·lar fins a 100 MWp de producció fotovoltaica, però també reduir el consum municipal a la meitat de l'actual.
Aquest projecte s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural. Aquest conveni permetrà a l'AMB invertir una quantitat total de 72 milions d'euros, 30 dels quals estaran cofinançats pel FEDER.