Resuming podcast

4 de Febrer de 2022 a les 13:29

L’Associació de veïns i veïnes de La Plana-Bellsoleig denuncia els plans urbanístics dels Garrofers, Les Escales i La Bòbila, amb l’objectiu d’aturar el seu desenvolupament

Compartir

Han començat les obres d’urbanització de Garrofers i davant el moviment de màquines l’Associació de Veïns i Veïnes de La Plana-Bellsoleig va passar pels micròfons de Ràdio Desvern per fer ressò del seu descontentament.  

En Lluís Coromina i en Jaume, membres de l’Associació Veïnal, exposaven les dades que disposaven, i és que en un inici aquests plans podien comportar fins a un total de 267 nous habitatges, al voltant de 700 habitants més, amb gairebé 35.000m2 de sostre.

De moment, Garrofers ja ha començat les obres d’urbanització, i els altres dos tenen en aquests moments per part de l’Ajuntament, suspeses cautelarment les llicències durant un any, fins el setembre del 2022, per tal d’analitzar el futur dels mateixos. 

Des de l’Associació assenyalaven que aquests habitatges quedaven distribuïts en els tres plans aprovats de la següent manera: a Garrofers 102 habitatges, a Les Escales 36 i a La Bòbila 129. Des de l’Associació aclarien que aquests habitatges de La Bòbila estan dins del Parc Natural, i exigien una contestació abans de tirar-ho endavant.

Hem tingut també als micròfons de Ràdio Desvern a l’alcalde, Joan Basagañas, qui ha volgut respondre algunes d’aquestes acusacions. Ha aclarit així canvis en el nombres pel que fa a la quantitat d’habitatges de Garrofers, que la Bòbila no es troba dins del Parc Natural pròpiament dit, sinó en un espai de transició, i que tan la Bòbila com Les Escales es troben en un moment de suspensió de llicències.

Ha explicat així el funcionament de la suspensió de llicències, que en el cas de la Bòbila l’argument principal per part de l’Ajuntament va ser que es trobava en aquesta zona de transició, un espai funcional de Collserola, entre el nucli urbà i l’Espai Natural

Aprofitant doncs, l’aprovació del Pla Especial de Collserola que permet protegir aquests espais, l’Ajuntament ha pogut fer la suspensió de llicències amb la voluntat de preservar l’Espai Natural. Basagañas explicava que en el cas de Garrofers, aquest no està en un espai funcional de la Vall de Sant Just, i els seus propietaris tenen drets adquirits, per tant l’Ajuntament no tenia argumentari ni mecanismes per suspendre les llicències

L’Associació explicava que en demanar els detalls del nou desenvolupament urbanístic de Garrofers, es van trobar amb un espectacle esfereïdor: un plànol amb els 102 habitatges distribuïts en vuit fileres de blocs que envoltaven les cases del voltant. Aquest plantejament posa sobre la taula una sèrie d’actuacions que l’urbanisme actual no permet, que va portar els veïns i veïnes a fer una sèrie d’al·legacions per assenyalar que les connotacions tècniques que els havien dit, no s’ajustaven a la realitat.

Així, la densitat dels blocs era quatre vegades majors a la de l’entorn i les distàncies entre blocs que són menors a les aplicades fins al moment a la zona, un desenvolupament urbanístic que no respecta el que hi ha al seu entorn.

Basagañas també ha volgut remarcar que finalment sembla que es reduirà la quantitat d’habitatges previstos en aquesta única zona que de moment ha començat les obres d’urbanització, Garrofers

L’alcalde assenyalava que la previsió dins el desenvolupament dels Garrofers, que no serà segura fins que no s’entreguin les llicències, és que en comptes de 102 habitatges, finalment n’hi hagi 60. Ha assenyalat que la mobilitat afectaria a 60 habitatges que suposaria unes 150 noves persones que viurien en aquell entorn, unes dades més baixes de les que exposaven l’Associació Veïnal.

Pel que fa a Les Escales, Basagañas ha explicat que és un pla urbanístic municipal i que també està inclosa dins la suspensió de llicències temporal. Els motius però, són diferents a La Bòbila, ja que no està en un àmbit de transició amb Collserola però entenen que la seva ubicació és millorable.

Es buscarà així nous emplaçaments pel sostre de la Bòbila i també de l’edificabilitat de Les Escales, per tal de traslladar-les a un altre lloc del municipi amb menys impacte visual i menys a prop de La Bonaigua, un Complex amb una activitat molt elevada amb soroll i molèsties de mobilitat pel veïnat. 

L’Associació veïnal també ha volgut remarcar que no hi ha un pla de mobilitat i que, seguint els 700 habitants més que han calculat que podrà haver-hi i els 400 cotxes conseqüents, sumats als habitants actuals, tots aniran a confluir als carrers de la Rambla i Indústria, saturant-los encara més. Els veïns defensaven que s’ha anat a jugar, tenint en compte els carrers que hi hauran, quin és el màxim de blocs i nous habitants que es pot col·locar.

Pel que fa a aquesta sèrie de desajustos segons la normativa d’urbanisme actual, Basagañas ha indicat que s’està treballant amb la propietat per intentar que el projecte d’urbanització incorpori millores en el sentit de mobilitat. Recordava així que a continuació del sector de Garrofers, hi haurà el Parc de la Bonaigua, que tindrà una extensió de 20.000m2. D’aquesta manera, tan en el projecte d’urbanització del Parc com en el projecte d’urbanització de Garrofers reformulat, s’incorporaran millores de mobilitat que no ha detallat. Aclaria però, que es tracta d’un projecte aprovat el 2009 seguint la normativa del moment. La llei diu que no es pot tenir un caràcter retroactiu i que per tant, una cosa que s’ha aprovat conforme la normativa vigent del moment, si no hi ha un termini de caducitat aquest projecte legalment està conforme a llei. 

Des de l’Ajuntament aclaria Basagañas, s’està sent molt curós a l’hora d’administrar la informació, ja que estan pendents de que arribin propostes que s’han plantejat a la propietat i que esperen que siguin acceptades. Creu així que una bona part de les propostes dels veïns i veïnes poden quedar recollides a l’àmbit d’actuació del Parc i dels Garrofers.

A nivell d’edificació, amb un marge molt més acotat, també s’està treballant perquè les propostes que properament s’entregaran per registre a l’Ajuntament quan es pugui presentar la sol·licitud de llicències, tinguin el menor impacte possible. Quan tot això es tingui, des de l’Ajuntament s’asseuran amb els veïns i veïnes per, a partir de les propostes tancades, acabar de fer els últims ajustos.

De moment però, l’Associació de Veïns i Veïnes de La Plana-Bellsoleig han presentat un escrit on demanen als veïns i veïnes de Sant Just unir-se per lluitar per aturar el que ells assenyalen de “despropòsit”