12 de Febrer de 2020 a les 12:32
L’any passat es van repartir més de 2500 menús solidaris a Sant Just, a través del projecte de malbaratament alimentari. És un programa que el consistori va engegar l’any 2015, que té com a objectiu evitar el malbaratament alimentari aprofitant els menús excedents dels menjadors escolars i donar-los a persones amb necessitats específiques; ja sigui per l’edat o per la seva condició física o psíquica. La iniciativa implica diferents departaments municipals, com són els àmbits de Medi Ambient o de Serveis a la Persona. Ja que la campanya compleix amb un doble objectiu: proveir de menjar les persones que més ho necessiten, i evitar el malbaratament alimentari i la generació de residus. N’explicava més detalls Gina Pol, regidora d’Acció Social i Ocupació.
Hi participen les tres escoles públiques de Sant Just, l’escola bressol municipal Marrecs i la residència Vitàlia. De fet, la incorporació d’aquesta última l’any passat ha permès fer repartiment de menús també a l’estiu i al Nadal, ja que les escoles del municipi no produeixen excedents de menjar des de finals de juny fins a principis de setembre, ni tampoc a finals de desembre i principis de gener. En aquest sentit, s’està treballant també per poder incorporar al projecte l’escola concertada Madre Sacramento i la residència Nostra Senyora de Lourdes.
Aquest programa va sorgir l’any 2015, quan l’ajuntament va signar un acord de col·laboració amb les empreses de gestió dels menjadors escolars per tal d’aprofitar el menjar sobrant de les cuines i fer-lo arribar a persones sol·licitants a través dels serveis socials. Prèviament, s’havien establert protocols de donació i de congelació dels excedents i s’havia fet una prova pilot. De fet, l’objectiu de l’Ajuntament de Sant Just és seguir potenciant la recollida del menjar sobrant, i també incrementar les donacions de les empreses que gestionen els menjadors escolars, alhora que altres escoles s’afegeixin al projecte. Tot i així, s’ha d’acomplir aquest objectiu establint un cert equilibri. Ja que es vol aconseguir més menjar, però també evitar que es compri o es produeixi excedent. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que l’increment del nombre dels menús solidaris repartits el 2019, que han augmentat en gairebé un miler d’unitats respecte el 2018, es deu en gran part a la incorporació de la residència Vitàlia.
Fotografia: santjust.cat