Resuming podcast

4 de Abril de 2025 a les 12:23

Neix la Factoria de Teatre per unir i impulsar les arts escèniques a l’Ateneu de Sant Just

Compartir

El nou col·lectiu preveu sis produccions pròpies el 2025 i vol fomentar la col·laboració entre grups, la formació d’espectadors i el teatre escolar.

Lluís Tarrés i Roger Cònsul han vingut a explicar el projecte a Ràdio Desvern.

L’Ateneu de Sant Just ha creat la Factoria de Teatre, un nou col·lectiu escènic que agrupa companyies residents, grups amateurs i l’escola de teatre Tamboret. La iniciativa neix amb l’objectiu de coordinar esforços, compartir recursos i impulsar una programació pròpia estable. La proposta sorgeix de la necessitat de superar la fragmentació entre les diferents seccions teatrals del municipi i crear un espai comú per fomentar la col·laboració i el creixement artístic conjunt.

La Factoria s’ha marcat com a objectiu produir sis obres pròpies al llarg de l’any 2025, que són ‘Eurodrama’, ‘Roja’, ‘Les Troianes de Gaza’, ‘Boscos Endins’, el musical infantil ‘Matilda’ i ‘Els Pastorets’. Algunes d'elles ja s'han fet. Aquestes produccions combinen talent amateur i professional, i algunes sorgeixen dels tallers i formacions que es duen a terme al mateix Ateneu. L’obra ‘Les Troianes de Gaza’, per exemple, parteix del text d’Eurípides amb aportacions de Sartre i Vinaver, i vol ser una reflexió contemporània sobre les víctimes de les guerres, les noves esclavituds i el patiment col·lectiu.

A més de la creació escènica, la Factoria també preveu posar en marxa una escola de l’espectador i un grup estable per assistir a obres fora del municipi i valorar possibles programacions a l’Ateneu. Aquest espai vol acollir tant persones interessades a fer teatre com aquelles que volen viure’l des del públic, i busca promoure una comunitat crítica i activa al voltant de les arts escèniques.

Un altre dels projectes consolidats vinculats a la Factoria són els casals d’estiu teatrals, que enguany mantenen el format de grup reduït per a infants de 6 a 14 anys, amb activitats que culminen cada divendres amb una mostra escènica. Les inscripcions s’obriran el 14 d’abril i l’equip estarà format per les monitores habituals, amb previsió d’ampliació si cal. El model, segons els responsables, prioritza la qualitat i l’atenció personalitzada.

Finalment, s’està treballant per recuperar el teatre escolar dins la programació habitual de l’Ateneu. La proposta inclou portar escoles a veure obres produïdes al mateix centre, amb l’objectiu de reforçar l’oferta cultural per a infants i joves i ampliar les possibilitats de difusió de les produccions pròpies.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: