Resuming podcast

12 de Maig de 2021 a les 10:32

Nou límit de velocitat en vies urbanes: 30 km/h a totes les vies d'un sentit

Compartir

Entren en vigor els nous límits de velocitat de la DGT per a vies urbanes i travessies.

Des d'ahir el límit de velocitat en vies urbanes és de:

  • 20 km/h en vies que disposin de plataforma única de calçada i vorera
  • 30 km/h en via d'un únic carril per sentit de circulació
  • 50 km/h en via de dos o més carrils per sentit de circulació.

La norma s'aplica a tot l'Estat, així ho va aprovar el Consell de Ministres el passat mes de novembre, amb l'objectiu de reduir la mortalitat, tant de vianants com de conductors, en vies urbanes. La velocitat és la principal causa de l'augment de la mortalitat en accidents de trànsit en els últims anys.

Fotografia: Superdeporte

A més a més, tal com assenyalen les dades, els conductors catalans superen de mitjana uns 20 quilòmetres per hora els límits de velocitat establerts. Això també s'ha vist reflectit al repunt de les multes per excés de velocitat.

Segons DGT, els motius que l'han portat a implantar aquesta mesura són, en primer lloc, la demanda dels ajuntaments per tenir un paraigua legal normatiu i poder aplicar els 30 km/h a les seves localitats. En aquest sentit, Tráfico argumenta que l'any 2019 els morts en sinistres de trànsit a les ciutats es van incrementar un 6%, mentre que en les vies interurbanes van caure un 6%. A més, el 82% dels morts en ciutats aquell any eren usuaris vulnerables, és a dir, vianants, ciclistes i motoristes.

Amb la baixada dels límits de velocitat màxima permesa a les ciutats també es redueix un 80% el risc de morir com a conseqüència d'un atropellament. Si la velocitat del vehicle que impacta és de 30 km/h el risc és d'un 10%, mentre que si la velocitat és a 50 km/h, aquest risc de mort s'eleva al 90%, assenyalen les dades de la DGT.

També afegeix, que es redueix a la meitat la distància que es necessita per aturar el vehicle en passar de 50 km/h a 30 km/h.

En aquest context, la DGT argumenta que les experiències existents de zones 30 en ciutats demostren l'efecte positiu sobre la sinistralitat, amb reduccions dels accidents que han arribat a superar el 40%. També, descendeix a la meitat el soroll ambiental, segons l'informe de recomanacions del Grup d'Experts Acadèmics per a la 3r Conferència ministerial global de seguretat viària.

A totes aquestes raons, la DGT suma que la reducció de la velocitat a les ciutats a 30 km/h és una de les prioritats de l'Agenda 2030 amb l'objectiu de convertir les ciutats en espais més segurs reduint, tant el risc de tenir un accident, com la gravetat del mateix.