15 de Juny de 2021 a les 10:33
Un total de 39.775 estudiants han estat convocats, després de cursar un batxillerat marcat per la pandèmia de Covid-19.
Hem tingut als micròfons de Ràdio Desvern tres estudiants de Sant Just Desvern que han participat a les proves d’enguany: la Júlia Inglès, la Júlia Lombarte i la Dina López, que ens han explicat com han funcionat aquests exàmens.
La Dina López assenyalava així que el més molest va ser fer les proves amb la mascareta posada tota l’estona, ja que barrejat amb els nervis acumulats i la calor, era molt incòmode. La Júlia Lombarte afegia que la clau de la Selectivitat és anar tranquil·la, i que en tot moment es van complir les restriccions marcades per la pandèmia. La Júlia Inglès ha explicat les diferències envers altres anys, ja que les proves es van realitzar en classes més petites i es van examinar en tot moment en el mateix lloc.
Han explicat que en general tothom va sortir amb molt bona sensació, i que la clau és anar centrat o centrada, amb calma, i no entrar en els nervis generalitzats que et trobes.
També han volgut afegir que hi ha una pressió innecessària davant d’aquest exàmen, al qual se li dona molta importància.
Han assenyalat així que se’ls presenta la Selectivitat com un examen molt difícil, creant altes expectatives i per tant, molts nervis al voltant. Les tres estudiants han coincidit en que un cop van tenir els exàmens davant, van veure que realment no eren tan difícils i que es podien fer amb calma i tranquil·litat.
Fotografia de Julia Inglès, Julia Lombarte i Dina López als estudis de Ràdio Desvern
Han explicat que l’examen amb més polèmica va ser l’examen de castellà, en que l’opció A on apareixia un fragment de “Luces de bohemia” de Ramón Maria del Valle-Inclán plantejava una figura retòrica que va generar molt debat sobre si era un pleonasme, un oxímoron, una hipàl·lage o un joc de paraules. Finalment a les correccions de la selectivitat del 2021 penjades per la Generalitat, s’assenyalava que la resposta correcta era pleonasme, és a dir, un ús de mots idèntic sentit en una mateixa oració, per tal de reforçar l’expressió. La Júlia Lombarte, deia però que tal com afirmava Angel Gallego, un error generalitzat no és un encert.
La Dina López explicava que el que més li va costar va ser història i el tema de les fonts, mentre que la Júlia Inglès deia que l’examen que més la va fer trontollar va ser el de matemàtiques.
Així doncs, els i les alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU, i per tant, tindran nota d’accés a la universitat.
En aquest càlcul, la nota de batxillerat val un 60%, i la fase general de les PAU un 40%, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.
En la fase específica, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues milors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.
Ara doncs, un cop acabats els exàmens, els i les estudiants han d’esperar al proper 25 de juny, en que es publicaran els resultats.