Resuming podcast

30 de Maig de 2024 a les 12:47

“Proposem edificació zero i desclassificació dels sectors; legalment es pot fer”

Compartir

Entrevista a Oleguer Farràs, membre d’ALNUS i de la Plataforma Civica Salvem la Vall 2.0.

El diumenge 26 de maig, Sant Just Desvern va ser testimoni d'una manifestació organitzada per la plataforma cívica Salvem la Vall 2.0, que va reunir aproximadament 200 participants. La protesta va aplegar ciutadans, entitats locals i representants de diversos partits polítics sota el lema ‘Salvem la vall, abans no sigui massa tard’. Els manifestants van expressar la seva oposició a la urbanització prevista per al sector de la Bonaigua, defensant la preservació de l'espai natural adjacent a Collserola.

Ràdio Desvern ha entrevistat a Oleguer Farràs, membre d'Alnus-Ecologistes de Catalunya, de la Plataforma Cívica en Defensa de Collserola i de la Plataforma Cívica Salvem la Vall 2.0, qui ha explicat els riscos ecològics i urbanístics que representaria la urbanització del sector. Farràs ha comentat que la vall de Sant Just actua com a connector ecològic amb el parc natural de Collserola, destacant que l'actual pla urbanístic no reflecteix les necessitats ambientals contemporànies, donat que segueix criteris establerts en el pla general metropolità del 1996.

Farràs fa especial èmfasi en els perills que la urbanització podria comportar per a la riera local, un component clau en la gestió hidrològica de l'àrea. Ha recordat les inundacions dels anys 80, quan la riera va desbordar-se a causa de la insuficiència dels sistemes de canalització, afectant greument les zones residencials properes. La urbanització incrementaria el risc d'inundacions, ja que l'asfalt augmenta el flux superficial de l'aigua de pluja, reduint la seva absorció pel sòl.

Ha criticat l'actuació del govern local, suggerint que el projecte de crear un parc fluvial que proposen és incoherent amb la realitat d'una riera majoritàriament seca, acusant l'Ajuntament de prioritzar els interessos especulatius sobre l'ecologia i la seguretat pública. Ha expressat frustració per la poca comunicació i manca de transparència en els processos de consulta pública que consideren que està tenint l’Ajuntament, reclamant una major inclusió de les plataformes ciutadanes en la planificació urbana.

Durant el procés de participació sobre la urbanització del sector, la Plataforma Cívica Salvem la Vall 2.0 va proposar no edificar i desclassificar els sectors afectats, argumentant que l’Ajuntament no ha seguit el pla d’etapes establert des de 2003. La plataforma suggeria que es podrien densificar altres àrees del poble i reubicar els metres quadrats d'edificabilitat, tal com es va fer amb el projecte Salvem la Vall fa 20 anys. Creuen que aquesta reubicació és possible i que l’Ajuntament té les competències per fer-ho.

L'Ajuntament de Sant Just considera que no és viable l'opció de no edificar res perquè això implicaria grans indemnitzacions als propietaris, deixant l'Ajuntament endeutat. La plataforma ha sol·licitat estudis independents sobre els costos de no edificar, però Farràs afirma que l'Ajuntament no té interès a fer-los, perquè assegura que ja tenen clar el que volen fer. 

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: