Resuming podcast

30 de Juny de 2022 a les 10:46

Publicats els resultats del projecte LIFE REthinkWASTE

Compartir

L’Ajuntament de Sant Just Desvern ha fet públics els resultats del projecte LIFE REthinkWASTE, implementat al municipi des de finals de l’any 2019, i que esdevé el primer projecte pilot a l’estat espanyol per a la millora de la gestió de residus a través de la metodologia GxC (Generació per Coneixement).

En el marc d’aquest projecte, Sant Just Desvern ha implementat #Coneixelquellences, un sistema d’informació a través del telèfon mòbil (WhatsApp, Telegram o SMS), en què les persones que s’hi inscriuen reben missatges personalitzats amb dades, reptes i qüestionaris. L’objectiu és millorar la quantitat i qualitat de la separació dels residus en origen mitjançant estratègies de gamificació.

Aquest projecte s’ha implementat en paral·lel a la incorporació a diferents zones del municipi dels contenidors intel·ligents per a les fraccions orgànica i resta. Aquests contenidors únicament es poden obrir amb una targeta identificativa que s’ha repartit a cada domicili. Per dipositar els residus cal apropar la targeta al lector, que obre el contenidor.

L’informe confirma una clara millora pel que fa a la recollida selectiva de residus al municipi respecte a l’any 2019. S’observen tres tendències positives:

  • Augmenta, en un 8 %, la recollida selectiva de recursos, que en aquests moments es situa per sobre del  66%.

  • Disminueix, en un 5%, la producció de residus per càpita.

  • Millora el triatge de residus domèstics, en tant que es redueix en més d’un 30% la quantitat de fracció resta (que comprèn tots aquells residus que no han estat separats a les llars per al reciclatge).

També es comprova l’impacte positiu de la implementació de contenidors intel·ligents amb obertura mitjançant la targeta: la recollida selectiva és superior en aquelles zones de la ciutat on s’ha canviat el model de contenidor tradicional.

El projecte REthinkWASTE, implementat a Sant Just Desvern, compta a Catalunya amb la participació de l’Agència de Residus de Catalunya, el finançament de la Unió Europea (en el marc del programa LIFE), i el suport d’un consorci internacional format per 11 organitzacions sòcies. La prova pilot d’aquest projecte ha tingut lloc al llarg de 12 mesos, entre maig de 2021 i juny de 2022.