30 de Juny de 2022 a les 10:46
L’Ajuntament de Sant Just Desvern ha fet públics els resultats del projecte LIFE REthinkWASTE, implementat al municipi des de finals de l’any 2019, i que esdevé el primer projecte pilot a l’estat espanyol per a la millora de la gestió de residus a través de la metodologia GxC (Generació per Coneixement).
En el marc d’aquest projecte, Sant Just Desvern ha implementat #Coneixelquellences, un sistema d’informació a través del telèfon mòbil (WhatsApp, Telegram o SMS), en què les persones que s’hi inscriuen reben missatges personalitzats amb dades, reptes i qüestionaris. L’objectiu és millorar la quantitat i qualitat de la separació dels residus en origen mitjançant estratègies de gamificació.
Aquest projecte s’ha implementat en paral·lel a la incorporació a diferents zones del municipi dels contenidors intel·ligents per a les fraccions orgànica i resta. Aquests contenidors únicament es poden obrir amb una targeta identificativa que s’ha repartit a cada domicili. Per dipositar els residus cal apropar la targeta al lector, que obre el contenidor.
L’informe confirma una clara millora pel que fa a la recollida selectiva de residus al municipi respecte a l’any 2019. S’observen tres tendències positives:
Augmenta, en un 8 %, la recollida selectiva de recursos, que en aquests moments es situa per sobre del 66%.
Disminueix, en un 5%, la producció de residus per càpita.
Millora el triatge de residus domèstics, en tant que es redueix en més d’un 30% la quantitat de fracció resta (que comprèn tots aquells residus que no han estat separats a les llars per al reciclatge).
També es comprova l’impacte positiu de la implementació de contenidors intel·ligents amb obertura mitjançant la targeta: la recollida selectiva és superior en aquelles zones de la ciutat on s’ha canviat el model de contenidor tradicional.
El projecte REthinkWASTE, implementat a Sant Just Desvern, compta a Catalunya amb la participació de l’Agència de Residus de Catalunya, el finançament de la Unió Europea (en el marc del programa LIFE), i el suport d’un consorci internacional format per 11 organitzacions sòcies. La prova pilot d’aquest projecte ha tingut lloc al llarg de 12 mesos, entre maig de 2021 i juny de 2022.