14 de Maig de 2024 a les 11:33
Després de les últimes pluges, Sant Just Desvern ha moderat l'estat d'emergència per sequera, passant a un estat d'excepcionalitat, segons informa el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Tot i la millora, les reserves d'aigua continuen essent crítiques, amb un 25,49% de capacitat en els embassaments, forçant la continuïtat de restriccions severes en el consum d'aigua.
Les noves mesures permetran un augment de la dotació d'aigua fins als 230 litres per persona i dia, incloent-hi l'ús comercial, des dels 200 litres anteriors. No obstant això, es mantenen restriccions estrictes sobre l'ús d'aigua en l'ompliment de piscines, el reg de jardins i la neteja de vehicles i espais públics.
Aquestes accions busquen garantir el subministrament durant els mesos estivals, encara difícils, i promoure la conscienciació i responsabilitat ciutadana en la gestió de l'aigua. Les condicions de sequera a la regió continuen sent preocupants i la situació requereix la col·laboració de tothom per minimitzar l'impacte.
Aquestes són les restriccions que encara es mantenen:
Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials). En l’estat d’emergència per sequera en què ens trobàvem fins ara, era de 200 litres per habitant i dia.
L’ús d’aigua potable per ompliment queda limitat a:
El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
En centres educatius, l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
Prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:
Per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes i acomplint la resta de limitacions que digui l’ens local.
La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
L’ús de l’aigua queda limitat a:
Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
Es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d’aigua possible.
Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. S’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.
Més informació: Portal de la sequera de la Generalitat de Catalunya.