14 de Setembre de 2017 a les 17:32
L’Ajuntament de Sant Just ha enviat una carta a la Generalitat informant dels locals de què disposa el Govern català al nostre municipi si, finalment, se celebra la consulta l’1 d’octubre. L’alcalde, Josep Perpinyà, assegura que els tres partits de govern santjustenc porten setmanes parlant sobre el referèndum i apunta que s’està treballant des de la prudència i la generositat.
Josep Perpinyà assegura que estem davant d’una situació desconeguda jurídicament, i és que el Parlament català valida el referèndum de l’1 d’octubre però el Govern espanyol l’invalida. Per això, els grups de govern municipal, PSC, Esquerra i Movem Sant Just, han consensuat anar seguint els fets i preservar l’Ajuntament. Josep Perpinyà ho ha explicat a Ràdio Desvern.
Ja han passat dies des que el president de la Generalitat i el vicepresident van enviar als Ajuntaments catalans una carta a on recordaven que compten amb els locals que s’utilitzen als municipis habitualment com a centres de votació i que es van utilitzar durant les eleccions al Parlament del 27 de setembre de 2015. L’alcalde de Sant Just ha detallat quina ha estat la seva resposta.
Són 7 els espais que la Generalitat disposa a Sant Just per votar en cas que es fes el referèndum: són l’Escola d’Adults, el Centre Pilot, el Centre d’Atenció Primària, les escoles Montserrat, Montseny i Canigó, i l’Institut de Sant Just. Josep Perpinyà. En les properes hores, de fet, s’espera que la Generalitat publiqui el llistat dels col•legis oficials.
Perpinyà assegura que els partits de govern municipal porten ja molts dies parlant d’aquesta qüestió, i apunta que les converses s’estan fent amb prudència i amb generositat per part dels tres socis.
L’alcalde, d’altra banda, assegura que no li agraden algunes advertències que rep l’Ajuntament. Josep Perpinyà es reafirma en què l’Ajuntament de Sant Just no ha comès cap il•legalitat.
Els tres portaveus del govern municipal, Joan Basagañas (PSC), Sergi Seguí (Esquerra) i Lluís Monfort (Movem), coincideixen a destacar que el consens al que han arribat els grups és preservar la institució de l’Ajuntament, protegir els treballadors i treballadores municipals i facilitar que la gent que vulgui pugui exercir el seu dret a vot l’1 d’octubre si, finalment, se celebra el referèndum. Sentim Joan Basagañas, Lluís Monfort i Sergi Seguí. A més, també apunten que els partits de govern i l’Ajuntament han estat proactius i han intentat d’arribar a acords amb la Generalitat pel que fa als col•legis electorals.
Des dels grups de l’oposició, Ciutadans ha registrat una instància a l’Ajuntament de Sant Just en què sol•liciten que acati les sentències dels tribunals, que no faci servir tampoc els espais públics del municipi per fer propaganda partidista de cara al referèndum ni tampoc els diners de la ciutadania. Guillermo Francés és portaveu de Ciutadans.
I des del PP, el seu portaveu, Enric Salvadores, confia en el sistema judicial espanyol del que diu vetlla pels drets de tots els ciutadans i ciutadanes, siguin independentistes o no.
Demà al matí sentirem, també, les valoracions de la portaveu del PDeCAT a Sant Just, Laia Flotats, ja que avui no ens ha estat possible fer una entrevista amb ella. Demà, doncs, sabrem quina és la seva valoració sobre tot plegat.
Recordem que avui comença la campanya del referèndum.
D’altra banda, Movem Sant Just convoca aquest vespre una assemblea oberta per parlar de la participació en l’1 d’octubre. Serà a les 19h a Can Ginestar.