9 de Gener de 2024 a les 12:51
La santjustenca Joana Amat, presidenta de l’Associació FIDEM (Fundació Internacional de la Dona Emprenedora), ha anunciat una nova iniciativa en suport dels drets de les dones en l'àmbit mundial en una entrevista a Ràdio Desvern. Després de l'èxit de la primera manifestació digital ‘Crit Virtual’ el 2021, en suport de les dones afganeses, FIDEM està preparant una segona manifestació digital sota el lema ‘Crit pels drets humans de les dones’. Se celebrarà demà, 10 de gener, a les 19h.
Aquesta nova convocatòria busca alçar la veu contra la vulneració dels drets fonamentals de les dones a tot el món. Amat destaca que, tot i que el moviment va començar amb les dones de l'Afganistan, la situació ha evolucionat i ara inclou les dones iranianes, així com les afectades per conflictes a Ucraïna i Palestina i, en general, totes les dones del món.
La manifestació virtual, una iniciativa pionera al món, ha atret a més de 120 institucions en aquesta segona edició. Amat assegura que ara es necessita que s’apuntin persones particulars, ja que les institucions ja les tenen. Fa una crida a tots els santjustencs i santjustenques a què s’apuntin.
L'esdeveniment tindrà lloc demà a les 19h, on es llegiran testimonis de dones que han patit repressió, així com la lectura del manifest en català a càrrec de la periodista Txell Feixas, en castellà a càrrec d’una dona iraniana resident de Catalunya i en anglès a càrrec d’una afganesa.
La manifestació coincideix amb el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, que es va celebrar el passat 10 de desembre. La plataforma de la manifestació estarà oberta fins al 8 de març, permetent la participació contínua.
El format de la manifestació inclou una representació visual de cadires virtuals al Passeig de Gràcia de Barcelona, simbolitzant la presència dels i les participants. A mesura que s’apunten les persones, les cadires van canviant de color a lila.
Finalment, Amat subratlla que la manifestació posa també l’èmfasi en la necessitat de repensar la política de refugiats a l’Estat Espanyol. Afirma que s’ha d'aconseguir un tracte més just i humà per a les persones refugiades i, concretament, per a les dones. Insisteix en la importància de donar veu a aquestes dones i d'abordar els desafiaments que afronten en arribar a nous països, com les restriccions laborals i la dificultat de validar les seves qualificacions professionals.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: