16 de Desembre de 2024 a les 12:12
Andrea Membrado i Josep Maria Fisa en l'entrevista a Ràdio Desvern.
La Fundació Solidança, que compta amb la seu central a Sant Just Desvern, ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi 2024 per la seva destacada tasca en favor de la inserció sociolaboral i la gestió de residus dins l'economia circular. Josep Maria Fisa, fundador i president de l’entitat, ha destacat que aquest reconeixement arriba després de vint-i-set anys de trajectòria, marcats per moments de dificultat, però també per un creixement constant i nous reptes. Aquest guardó, segons Fisa, reforça el compromís i l’esperit col·lectiu que defineix Solidança.
Entre les iniciatives més destacades de l’entitat hi ha el programa Roba Amiga, que gestiona nou contenidors a Sant Just Desvern. L’any 2023 es van recollir al municipi 86.510 quilos de roba, una xifra que aquest any ja està a punt de superar-se. La roba recollida és triada manualment a la seu de Sant Just, on s’ha creat un circuit eficient que, a més de reduir residus, genera llocs de treball d’inserció laboral. L’entitat aposta també per recuperar el fil tèxtil a través d’empreses locals, evitant l’exportació de residus a països llunyans.
Solidança també participa activament en la sensibilització ambiental al municipi. Durant l'última Setmana Europea de Prevenció de Residus, es van fer activitats educatives a les escoles de Sant Just per promoure la reutilització de petits aparells electrònics. Aquest tipus d’iniciatives s’emmarquen dins d’un treball continuat de tallers i xerrades destinades a empoderar la ciutadania en la prevenció de residus i la reparació d’objectes.
A més, Andrea Membrado, del departament de Comunicació de Solidança, explica que l'organització gestiona contractes d’inserció laboral dirigits a persones derivades dels serveis socials. Aquests contractes, que poden durar de sis mesos a tres anys, inclouen itineraris personalitzats d’acompanyament, formació i capacitació laboral, cosa que permet a les persones estabilitzar-se i accedir al mercat laboral ordinari. Aquest model s’ha consolidat com una eina clau per a la inclusió social i laboral al municipi i més enllà.
El reconeixement amb la Creu de Sant Jordi és un reflex del treball col·lectiu de l’equip i del suport de municipis com Sant Just Desvern, que han estat clau en la col·laboració amb serveis socials i programes conjunts. L'entitat veu aquest guardó com un estímul per continuar liderant projectes socials i ambientals amb impacte positiu per a la comunitat.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: