Resuming podcast

20 de Desembre de 2021 a les 11:29

Tres projectes de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat a Gàmbia, Grècia i Senegal, rebran 15.500 euros del pressupost municipal

Compartir

Dimecres passat va finalitzar el procés participatiu obert a tota la ciutadania de Sant Just Desvern per escollir un any més els tres projectes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament als quals l’Ajuntament destinarà 15.500 euros del pressupost municipal.

Enguany hi han participat 50 persones, amb un total de 126 vots, ja que cada persona podia votar fins a tres projectes.

D’entre els vuits projectes proposats, els tres més votats han estat:

1. Prevenció i atenció de la mutilació genital femenina i els matrimonis infantils a Gàmbia. 33 vots (66%)

Es tracta d'un projecte de l'entitat WASSU que forma a professionals sanitaris i a estudiants de ciències de la salut en matèria de prevenció i atenció a les conseqüències de la mutilació genital femenina, fa sensibilització amb actors claus de la societat perquè esdevinguin agents de canvi, i fan estudis i formacions a Catalunya per saber tractar i prevenir la mutilació genital femenina i els matrimonis infantils. WASSU ha explicat que gràcies a aquest projecte s'ha fet incidència amb prop de 13.000 persones, i que tenen l'objectiu d'ampliar el radi d'acció a altres situacions que afecten la salut sexual i reproductuva de les nenes i les dones, a part de la mutilació genital femenina. 

2. Assessorament, suport legal i acompanyament per la mobilització política per a persones refugiades en situació irregular atrapades a l’illa de Lesbos (Grècia). 19 vots (38,8%)

El segon d’aquests projectes és el de Lesbos Legal Centre, per a persones refugiades en situació irregular atrapades a l’illa de Lesbos (Grècia). Arran de la cronificació de la situació, Lesbos Legal Centre fa les tasques de suport legal més bàsic que l'Estat grec i la Unió Europea no proporcionen en gran mesura. Lesbos Legal Centre és una associació independent que treballa diàriament en el suport a sol·licitants d'asil des de l'estiu de 2016. Fins a l'actualitat, l'entitat ha fet assessorament legal a més de 400 persones i famílies que es troben a Lesbos en situació de vulnerabilitat, d'irregularitat legal i en risc de deportació a Turquia.

3. Xarxa de perímetres agrícoles en base a la sobirania alimentària i el ple exercici dels drets de les dones a Casamance (Senegal). 17 vots (34,7%)

Aquest projecte, agrupa ja 20 hortes gestionades per dones i amb el suport de la cooperació municipalista, de l’ACCD i la DIBA.  A punt d’iniciar-se la 3a fase, actualment s’han inclòs tallers específics en aquelles poblacions on s’han identificat més resistències en les activitats d’apoderament de les dones, s’ha inclòs una partida per a la millora de determinades infraestructures d’algunes hortes i s’ha afegit una contrapart gambiana al projecte per tal que els seus impactes sobrepassin les fronteres del Senegal.

L’Ajuntament destinarà doncs 5.166 euros a cadascun d’aquests projectes.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolu­pament, del qual l’Ajuntament de Sant Just n’és membre i soci fundador, és una organització formada per més de 250 ajuntaments i altres organitzacions municipalistes (diputacions, consells comarcals i mancomunitats) que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits.