Resuming podcast

14 de Març de 2022 a les 12:38

Un elevat nombre de professorat dels centres educatius santjustencs s’adherirà a la convocatòria de vaga que comença demà als centres catalans

Compartir

Des de Ràdio Desvern hem parlat amb les direccions dels diferents centres educatius de Sant Just, que ens han explicat amb més profunditat com afectarà aquesta convocatòria i les demandes i reclamacions d’aquesta. 

D’aquesta manera, demà comencen una sèrie de mobilitzacions molt contundents amb la convocatòria per part dels sindicats educatius de cinc dies de vaga durant el mes de març. Aquesta està prevista per als dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març.

Fotografia de Betevé

La mobilització expliquen, és deguda a una suma d’esdeveniments que s’han anat sumant: dos anys de pandèmia sense els recursos necessaris, sumats a les retallades de fa més de deu anys i el modus operandi del Departament d’Educació. Afegeixen que l’evident manca absoluta de voluntat negociadora per part del Departament, ha obligat als sindicats a mobilitzar-se per fer la pressió suficient per revertir les retallades i obtenir perspectives de millores laborals. Exigeixen així una negociació real, fent front a un departament autoritari. Els sindicats d’Educació, de manera unitària, consideren que aquesta conselleria ha oblidat que és la seva obligació promoure el respecte i el reconeixement al col·lectiu docent davant de la societat. Rebutgen d’aquesta manera l’actitud de menysteniment del conseller Gonzalez-Cambray envers els treballadors i treballadores i l’actitud impositiva i autoritària mostrada en desatendre i negligir la negociació real amb els representants sindicals per un retorn de condicions laborals.

Hem pogut parlar amb les direccions dels centres educatius santjustencs que han explicat que una gran majoria del professorat s’adherirà a aquesta vaga. Tot i que no tindran les xifres exactes fins demà mateix ja que, com explicava la directora de l’Escola Montserrat, la Mireia Muñoz, la vaga és un dret dels treballadors i treballadores que fins a l’últim moment tenen dret a decidir si s’hi adhereixen. 

Fotografia de l'Escola Montserrat

Totes les escoles i instituts però, estan obligades a mantenir uns serveis mínims d’un professor o professora cada tres classes, que garantirà l’atenció de l’alumnat que vagi a l’escola. 

Amb aquesta vaga es vol reclamar i exigir:

  • El 6% del PIB per educació com a mínim
  • La reversió de les retallades
  • El restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal
  • La reducció de les ràtios estructurals i cap tancament de grups a la Pública
  • La conversió dels terços de jornada en mitges jornades i el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.
  • L’increment del personal d’atenció directa a l’alumnat
  • La recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys
  • La retirada de l’ordre de calendari escolar
  • El no al nou currículum
  • L’estabilització real del personal interí i pacte d’estabilitat
  • L’assumpció de responsabilitat del Departament en la defensa de la immersió lingüística i cobertura legal de tot el personal dels centres
  • Una negociació real i la dimissió del conseller.

Ens explicava alguns d'aquests motius la Mireia Muñoz:

La directora de l’Escola Madre Sacramento, la Mari Carmen Muñoz, ha aclarit que com a escola concertada ells s’adhereixen a dos dies de vaga, demà i dimecres. Reclamen que porten dos anys de pandèmia amb molta feina, i que s’estan aplicant masses canvis alhora com la LOMLOE i l’horari escolar del ems de setembre. Afegia que són molts canvis, tot alhora, i que des de l’escola no donen més a l’abast

L’Institut de Sant Just s’adherirà a la vaga majoritàriament demà, tal com informava el seu director, Jesús Margarit. Ha aclarit que s’asseguraran serveis mínims, i que preveuen que un gran nombre de professors i professores s’adheriran demà a la vaga, però que el nombre reduirà la resta dels dies convocats. Tot i així, afirmava que preveuen una major afectació que en anteriors convocatòries.

La Dèlia Risques, directora de l’Escola Bressol Marrecs, explicava que la convocatòria de vaga els afecta de la mateixa manera que a la resta de centres educatius, i que hi ha persones de l’equip que s’adheriran a aquesta. Risques remarcava que tot i que l’accent s’ha posat en la modificació del calendari, la vaga afecta a moltes altres mesures i demandes.

Fotografia de l'Escola Bressol Municipal Marrecs

Ha remarcat la inversió en educació, crear espais de debat per prendre decisions i el nou currículum. Ha volgut aclarir que l’afectació d’aquestes mesures i decisions a Marrecs és diferent a les altres escoles, ja que hi ha algunes d’aquestes decisions que són d’obligat compliment i per tant els afecten directament, però n’hi ha d’altres que, en ser una escola bressol municipal, dependran de la decisió final de l’Ajuntament, com és el cas de l’inici del calendari escolar. 

De moment doncs, sembla que l’adhesió a la convocatòria de vaga per part del professorat dels diferents centres educatius de Sant Just és molt alta comparada amb altres vegades. Tot i així, com han remarcat totes les direccions, la vaga és un dret de tots els treballadors i treballadores i per tant fins a l’últim moment no es podrà saber l’afectació real i definitiva d’aquesta.