Resuming podcast

26 de Abril de 2024 a les 13:54

La Plataforma d’Afectats per les Olors de Ventós denuncia la falta d’acció de les administracions i de l’empresa davant l’augment de males olors

Compartir

Després de l'expansió de l'empresa, les emissions han augmentat, afectant la qualitat de vida dels veïns.

Pol Bordes en l'entrevista a Ràdio Desvern.

En una entrevista recent a Ràdio Desvern, Pol Bordes, veí del Walden i membre actiu de la Plataforma d’afectats per les olors de l’empresa Ventós, ha compartit els detalls dels desafiaments constants que enfronta el veïnat a causa de les emissions de l’empresa. Bordes destaca que, des de fa uns tres anys, les olors s'han intensificat a conseqüència d'un augment de la producció de l'empresa, duplicant el seu volum de treball, i aquesta situació ha escalat fins a ser quasi insuportable. La problemàtica està afectant la qualitat de vida dels veïns i posa en evidència un conflicte major entre els interessos econòmics i el benestar comunitari, assegura Bordes.

El problema existeix des de fa força anys, però ha empitjorat notablement amb l'expansió recent de les operacions de l'empresa. Les olors, que Bordes explica que ara són una presència quasi diària, sovint són més intenses durant les primeres hores del matí i les hores nocturnes. El santjustenc comenta que això és, potser, pel fet que l’empresa és conscient que estan molestant a gran part del poble. 

Malgrat els intents de comunicació amb l'empresa, la resposta de Ventós ha sigut majoritàriament de menyspreu, al·legant que qualsevol crítica a les seves operacions seria confrontada amb accions legals. Bordes considera que aquesta actitud ha creat un ambient de temor entre els residents, que es veuen dissuadits d’expressar obertament les seves preocupacions. 

El diàleg amb l’ajuntament també ha estat una mica complicat, amb poc progrés en la regulació o mitigació de la situació, tal com explica Bordes. Malgrat l'existència d'una ordenança municipal de convivència on en un dels seus punts diu que està prohibit que qualsevol activitat que es faci no pot emetre olors molestes al poble, Bordes assegura que l’Ajuntament ha estat reticent a aplicar-la. El santjustenc considera que això reflecteix una falta de compromís clar per part de les autoritats locals per abordar la problemàtica de manera efectiva.

Pol Bordes explica que, tot i no poder demostrar la toxicitat, els productes que maneja l'empresa són potencialment perillosos i les olors se n'escapen constantment. Fins a novembre, la web de Ventós detallava aquests productes, però ara només mostra codis, dificultant l'accés a la informació. Bordes també menciona que els informes d'estudis sobre les emissions són complicats d'obtenir i que sembla haver-hi un intent de dissimular la informació. Afegeix que molts veïns pateixen irritacions als ulls i al coll a causa de les olors, forçant-los a tancar les finestres fins i tot durant l'estiu, el que deteriora significativament la qualitat de vida i té un impacte psicològic negatiu sobre el veïnat.

L'activisme comunitari organitzat al voltant d'aquesta qüestió continua sent vigorós, amb esforços continus per part de la plataforma d’afectats per documentar i protestar contra la situació. Aquestes accions inclouen la documentació de l'impacte, l'organització de reunions comunitàries i l'ús de plataformes digitals per a compartir informació i coordinar estratègies de resposta. Des de la plataforma busquen pressionar tant a l'empresa com a l'Ajuntament per implementar solucions reals que puguin alleujar el problema i restaurar la qualitat de vida al barri.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: