Resuming podcast
Entrevista a Mònica Condeminas, amb Covid Persistent
27/03/2025

Entrevista a Mònica Condeminas, amb Covid Persistent

Entrevistes de La Rambla

AI

L’entrevista del dia a Ràdio Desvern l’hem fet a la veïna santjustenca Mònica Condeminas, infermera afectada per Covid persistent, que ha compartit el seu testimoni sobre la lluita contra aquesta malaltia. Amb una afectació que ja dura cinc anys, ha explicat la seva participació en l’assaig clínic Thalassa, impulsat per la Fundació Lluita contra les Infeccions i la farmacèutica PharmaMar. Mònica Condeminas ha destacat la importància de la recerca clínica, malgrat els efectes secundaris i l'esgotament que comporti formar part d’aquests estudis.

A l'entrevista Condeminas ha denunciat la manca de reconeixement institucional i formació sanitària sobre la Covid persistent, així com la precarietat en l’accés a rehabilitació neurocognitiva i física. Ha posat èmfasi en la necessitat de visibilitzar la malaltia, millorar la qualitat de vida dels afectats, garantir suport psicològic i legal, i ha animat altres malalts a participar en assajos. També ha compartit els beneficis de formar part d'algunes xarxes de suport, com el Col·lectiu d’afectades i afectats Persistent per la Covid-19, que han estat claus per no sentir-se sola.

Marcadors

Lluita i evolució personal amb Covid persistent
Compartir

La Mònica relata com la seva situació ha canviat en l'últim any, mencionant reinfeccions, l'agreujament dels símptomes i la continuïtat de la seva lluita diària, des de la primera simptomatologia en 2020 fins a l'actualitat.

Assaig clínic de plitidepsina
Compartir

S'explica el desenvolupament de l'estudi en fase 2 per avaluar la seguretat i l'eficàcia de la plitidepsina en pacients adults amb Covid persistent. Es detallen els procediments del tractament, la premedicació, les infusions, els efectes secundaris i l'organització dels diferents grups dins de l'assaig.

Rehabilitació integral: física, respiratòria i neurocognitiva
Compartir

La conversa transita cap als tractaments complementaris, on la Mònica comparteix la seva experiència amb la rehabilitació, especialment la neurocognitiva, que li ha ajudat a millorar les funcions com la memòria i l'atenció, destacant la importància d'un suport continuat.

Impact en la vida professional i emocional
Compartir

Es discuteixen les repercussions de la malaltia en l'àmbit laboral i personal, incloent la dificultat per mantenir la identitat professional com a infermera, els canvis en la rutina, la fatiga i l'impacte emocional, així com els obstacles per accedir als serveis de la Seguretat Social.

Reivindicacions polítiques i visibilitat del col·lectiu Covid persistent
Compartir

La Mònica i Núria aborden el delicat tema de la falta de reconeixement institucional de la Covid persistent, la necessitat de formació addicional als professionals sanitaris, el suport col·lectiu a través de grups i associacions, i les crides a una major inversió de recursos i implicació política per donar visibilitat i solucions a aquesta malaltia.