Resuming podcast

25 de Febrer de 2022 a les 11:53

S'inclourà un permís de flexibilitat horària, retribuït i recuperable al personal de l'Ajuntament que pateixi molèsties o dolors menstruals o de climateri

Compartir

El ple de Sant Just aprova la modificació de l’acord regulador de les condicions de treball del personal de l’Ajuntament per tal d’incloure un permís menstrual.

El punt donava compliment a una moció presentada pel grup d'ERC Sant Just. La moció exposava que segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, és a dir, dismenorrea, un tema encara avui tabú i que s’ha tractat d’invisibilitzar durant dècades. De fet entre un 1% i un 15% de les persones que pateixen dismenorrea, pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapacita temporalment.

La moció explicava la proposta d’alguns països que regulen aquest fet per tal de garantir un permís de flexibilitat horària i retribuible que doni cobertura a aquesta necessitat de cura, i manifestava la necessitat que l'ajuntament analitzé aquesta proposta en el marc de la mesa de negociació. 

La moció aprovada demanava així a l’equip de govern traslladar-ho a la negociació col·lectiva amb els representants dels treballadors i treballadores. Fruit d’aquesta negociació es va assolir un acord que modifica un article del conveni col·lectiu que es portava ahir a ple per trobar l’aprovació.

L’acord planteja que quan una persona pateixi dolors per menstruació o climateri sense cap tipus de justificant pot gaudir un permís de flexibilitat horària, retribuït i recuperable, de 10 hores al mes. La persona en qüestió tindrà un termini d’un mes per recuperar aquestes hores.

Va exposar el punt al ple el regidor de recursos humans, Josep Maria Rañé

El punt va comptar amb l’abstenció de la regidora no adscrita, Anna Vilanova, que tot i estar d’acord en que es tractava d’una bona notícia perquè planteja un reconeixement, ho considera insuficient. Remarcava així el fet que s’hagin de recuperar les baixes provocades per aquest dolor el mes següent, posant de relleu que moltes de les dones que el pateixen ho fan mensualment i que per tant hauran d’estar constantment pensant en quan poden recuperar les hores.

Per la seva part, Sergi Seguí com a portaveu d’ERC va voler agrair tant a la representació dels treballadors i treballadores com a l’equip de govern portar la moció a la mesa de negociació i haver arribat a un acord.

Va afegir que des d’ERC busquen transformar la realitat, buscar millores i fer que les coses passin des del govern o des de l’oposició. 

La resta de partits del ple van votar a favor del punt, que va quedar aprovat.