Resuming podcast
Frederic J. Porta: "Daniel Cardona el gran oblidat de l’independentisme" Gent de Sant Just 24/2/2025
24/02/2025

Frederic J. Porta: "Daniel Cardona el gran oblidat de l’independentisme" Gent de Sant Just 24/2/2025

Gent de Sant Just

AI

En una edició especial del programa "Gent de Sant Just" a Ràdio Desvern, Miquel Ardèvol va entrevistar Frederic J. Porta, politòleg i doctor en Història Contemporània per la Universitat Pompeu Fabra. L’entrevista es va centrar en la seva tasca com a editor del llibre "Daniel Cardona, obra escrita completa", una recopilació exhaustiva dels textos d’aquest històric independentista català.


L’edició del llibre

Frederic Porta va explicar que el volum, que compta amb més de 500 pàgines, és la recopilació íntegra dels articles i escrits de Daniel Cardona i Civit, publicats entre 1903 i 1939. L’objectiu de l’obra és oferir un accés directe i ordenat als textos d’aquest pensador polític i activista.

El projecte va néixer durant el confinament, quan Porta es va adonar que no existia cap edició completa i accessible dels seus escrits. Va contactar amb diversos col·laboradors i, després d’un procés de transcripció i digitalització de documents, es va consolidar el volum final.


Qui era Daniel Cardona?

Frederic J. Porta el defineix com "el puto amo", un dels grans noms oblidats per la derrota del 1939. Considerat un dels fundadors de l'independentisme polític modern, va ser un autor amb una vigència sorprenent, ja que els seus textos continuen ressonant en el present.

La seva trajectòria política

Cardona va ser un dels creadors de diverses organitzacions independentistes catalanes, com ara: - Federació Democràtica Nacionalista (1919) - Estat Català (1922) - Nosaltres Sols (1930) - Front Nacional de Catalunya (exili, 1940-42)

A nivell local, va ser alcalde de Sant Just Desvern durant la Segona República: - 1931-1934 - 1936 (després de l’amnistia del Front Popular)

Es recorda com un gestor eficient que va sanejar els comptes de l’Ajuntament i que va mantenir una posició nacionalista i independentista clara.


El procés de recopilació i edició

La idea va sorgir el 2020, durant el confinament, quan Porta va voler reunir tots els textos de Cardona per tenir-los en un sol volum físic i accessible. Va aconseguir la col·laboració d’uns 25 amics per digitalitzar i transcriure els articles, molts dels quals es trobaven dispersos en PDFs i arxius antics.

Finalment, un equip de 35 persones ha contribuït al projecte d’edició, incloent-hi el biògraf de Cardona, Fermí Rubiralta, que ha escrit el pròleg.

L’obra s’ha publicat sota el segell Dalmau Editor, gràcies a la bona relació entre Porta i Rafael Català Del Mau, que comparteix la passió per la història de l’independentisme.


L'interès de Frederic J. Porta per la història

Porta va néixer el 1996 i des de petit va mostrar una gran passió per la història, influenciat per les narracions del seu oncle. Va estudiar Ciències Polítiques i després es va especialitzar en Història Contemporània. Malgrat els avisos sobre la manca de sortides professionals en aquest àmbit, va seguir la seva vocació i avui és doctor i professor universitari.

També reflexiona sobre el fet que hi ha pocs historiadors joves centrats en la història contemporània de Catalunya i defensa la necessitat de noves generacions que estudiïn l’independentisme català.


La figura de Cardona i la seva vigència

Crítica a les mitges tintes

Cardona era molt radical en la seva defensa de la independència i no acceptava solucions intermèdies com els estatuts d’autonomia. Va ser molt crític amb Francesc Macià i Esquerra Republicana, especialment quan Macià va renunciar a la proclamació de la República Catalana de 1931 per un encaix dins la República Espanyola.

Porta destaca que, llegint Cardona avui, es poden veure paral·lelismes amb el present, especialment en la manera com l’Estat Espanyol sempre reacciona amb repressió i retalla concessions a Catalunya.

Influències i models

  • Cardona admirava la lluita irlandesa per la independència i defensava la guerra de guerrilles com a estratègia.
  • Inicialment, els independentistes també es fixaven en Sèrbia com a model, per la seva resistència contra l'Imperi Austrohongarès.
  • Va mantenir relacions amb els nacionalistes bascos i era respectat en aquests cercles.

Relació amb la guerra civil

Durant la Guerra Civil Espanyola, Cardona va ser perseguit i capturat a Casp, però va ser salvat per antics companys anarquistes. També va ajudar jueus i pilots aliats durant el seu exili a França.


Crítiques a Cardona: supremacisme i nacionalisme

Un dels punts més polèmics de Cardona és la seva suposada visió supremacista, per alguns comentaris sobre la raça catalana. Porta defensa que això s’ha tret de context i que cal llegir l’obra sencera per entendre que Cardona defensava la identitat i la llengua catalana, però no un supremacisme ètnic.

També es destaca que l’independentisme no era un moviment burgès, sinó que comptava amb treballadors, petits comerciants i oficinistes entre les seves files.